czwartek, 5 września 2013

FIGA Z BIAŁĄ APASZKĄ




O prostszą przekąskę na prawdę byłoby trudno. Figi są bardzo dekoracyjne, ale jak dla mnie tylko jako świeża przekąska. Prostota tego dania idzie w parze z doskonałym wytrawnym smakiem. 

FIGI Z FETĄ:
2 porcje

  • 4 figi
  • 3 łyżeczki fety
  • 1/2  plastra szynki szwarcwaldzkiej
Figi nacinamy na krzyż. Należy uważać, aby nie naciąć ich za głęboko.
Szynkę kroimy w drobną kostkę lub paseczki i mieszamy z serem feta. Nakładamy tak przygotowany farsz serowy za pomocą łyżeczki w nacięcia.
Podajemy natychmiast.









10 komentarzy:

  1. Ojej jakie pyszności :) Kusisz od samego rana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj gdzieś widziałam podobny przepis, feta była zastąpiona chyba innym rodzajem sera, ale całość dla mnie super i pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, czy w wersji bez szynki, jarskiej, też będzie smaczne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej możesz pominąć szynkę. Smak będzie delikatniejszy:)

      Usuń
  4. Przepiękne figi! W połączeniu z szynką - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. No no, przekąska pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie podane i połączenie super z feta :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. w prostocie siła, pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  8. figi są bardzo reprezentacyjne :) eleganckie danie :D

    OdpowiedzUsuń