poniedziałek, 16 września 2013

ŚLIMACZKI POZYTYWNIE ZAKRĘCONE





Kruche, delikatne i takie uniwersalne. Świetna zabawa dla małych i dużych.

KRUCHE ŚLIMACZKI:
25szt

  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka rumu ( lub aromat rumowy )
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy margarynę i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mleko i rum. Obie części ciasta odstawiamy do lodówki na 30min.
Jasne i ciemne ciasto rozwałkowujemy na placki tej samej wielkości. Jeden z placków smarujemy cienko białkiem i przykrywamy drugim. Zwijamy w roladę, którą kroimy na plastry o grubości około 5mm.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 12 - 15min w piekarniku nagrzanym do temp. 200st. C.




11 komentarzy:

  1. ale fajne i ten ślimaczek mnie urzekł

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne, piekłam podobne z nutellą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne dla małych łasuchów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są piękne!
    Zjadłabym ich sporo,kuszące bardzo...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają,ślimaczek superr,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetny ślimaczek z różkami:D Ciacha są super, pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne;-) i dorośli i dzieci będą zadowolone;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale efektowne :) skorzystam z pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń