środa, 6 listopada 2013

TARTA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI




Szpinak i czosnek - ulubiony duet podrasowany jajkiem i suszonymi pomidorami. Ja przepadłam z kretesem.

TARA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI:
kruche ciasto
  • 2 szkl mąki
  • 120g masła 
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1/3 szkl lodowatej wody 
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, które wstawiamy na około 30min do lodówki.

farsz:
  • 250g szpinaku mrożonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor świeży
  • 100g suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 3 łyżki startego żółtego sera 
  • około 1/3 szkl śmietanki 30%
  • sól, pieprz
Szpinak rozmrażamy i przesmażamy ze szczyptą  soli i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Odstawiamy do przestudzenia. Pomidora sparzamy wrzątkiem i po ostudzeniu obieramy ze skórki. Kroimy go w średniej grubości pół -plastry. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ósemki, natomiast suszone pomidory w drobną kostkę lub paseczki.
Świeże jajka mieszamy widelcem ze śmietanką i serem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i natychmiast wyklejamy nim formę do tarty, gęsto nakłuwając widelcem.
Na ciasto wykładamy przesmażony szpinak, który zalewamy śmietanką. Na wierzchu układamy jajka, pomidora świeżego oraz posiekane pomidory suszone. Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku przez 30min.




11 komentarzy:

  1. kolorowo i smakowicie, czosnek bardzo lubię, więc biorę całą tartę ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Tartę ze szpinakiem robiłam i bardzo lubię, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, a wygląda pysznie, więc w najbliższym czasie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamuniu, jak to pysznie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędne smaki, a tarta wygląda tak, że ja też przepadłam! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wygląda, ależ się prezentuje, cieszy oko. Kolorowa tarta, pożywna, przepełniona dobrem :) Chętnie bym podkradła kawałek na jutrzejsze śniadanie. A powiedz mi jak na zimno? Też jest dobra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przytrafiło mi się jakiś kawałek porwać i wciągnąć na zimno i powiem Ci, że była całkiem fajna.

      Usuń
  6. świetnie wygląda!:) poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja często robię ze szpinakiem, ale nigdy moja nie wyglądała tak pięknie :-(

    OdpowiedzUsuń