wtorek, 17 grudnia 2013

ZAKWAS Z BURAKÓW







Pozostał tydzień do świąt, więc czas nastawić buraczki na zakwas, z którego powstanie wigilijny barszcz. Wykorzystanie takiego zakwasu zapewni nie tylko piękny intensywny kolor ale i głęboki wyrazisty smak. 
Są dwie szkoły wykonania zakwasu buraczanego. Jedna zaleca dołączenie do przepisu kromki razowego chleba, który pozwala na szybsze wykonanie, natomiast pomijając chleb, na zakwas trzeba poczekać około 6 dni. 

ZAKWAS Z BURAKÓW:

  • 4 -5 średnich buraków 
  • około 1 litra wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 małe listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 kulki pieprzu
  • 4 3-4 ząbki czosnku
 Do naczynia, w którym będziemy robić zakwas, wrzucamy przyprawy oraz obrane i pokrojone w grube plastry buraki. Łyżkę soli rozpuszczamy w litrze wody i zalewamy nią buraki. Wody powinno być około 1cm ponad buraczki. Naczynie przykrywamy talerzykiem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zbieramy pojawiającą się pianę, a po około 6 dniach, kiedy zakwas ma intensywny smak, przecedzamy go i wykorzystujemy do przygotowania barszczu. 
Zazwyczaj wykorzystujemy mniej zakwasu niż wyprodukowaliśmy, zatem co zrobić z pozostałością? Można zlać go do butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce, aby za jakiś czas wykorzystać.



6 komentarzy:

  1. Ja mój dziś nastawiłam. Robię bez chleba.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zrobiłam z razowcem :) nabiera mocy !

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy najlepszy. Mój stoi sobie już grzecznie w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. barszczyk będzie wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy pod słońcem - robię podobny i smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo... barszczyk pewnie będzie pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń