poniedziałek, 16 grudnia 2013

SERNIK CZEKOLADOWY Z CZERWONYM WINEM







 Święta zbliżają się wielkimi krokami. Powoli pojawiają się u mnie w domu ozdoby świąteczne i kompletowanie świątecznego menu. Aby jednak oderwać się choć na chwilę od tego całego zgiełku, niedziela upłynęła mi na słodkim lenistwie z gorącą herbatą malinową i podskubywaniem sernika. Nie był to klasyczny sernik. Spód stanowiło puszyste ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina. Góra to klasyczna masa serowa, słodka i aksamitna.

Czekoladowo-winny sernik:
blaszka 23x25cm

ciasto czekoladowo-winne:

  • 125g margaryny
  • 4 łyżki czerwonego słodkiego wina
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl mąki
masa serowa:
  • 300g mielonego twarogu
  • 2 jajka 
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie ciasta:
W małym rondelku umieszczamy margarynę, wino, kakao i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia się margaryny i połączenia z resztą składników. Odstawiamy do przestudzenia.
Z jajek oddzielamy białka i ubijamy je na sztywno. Po przestudzeniu masy winnej łączymy za pomocą miksera z żółtkami oraz proszkiem do pieczenia wymieszanym z mąką. Na koniec delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej margaryną.

przygotowanie masy serowej:
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy powoli twaróg cały czas miksując. Kaszę mannę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy do masy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie łączymy z masą.
Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasto czekoladowe, w sposób aby nie było równo wygładzone, a raczej powstały niewielkie górki. 
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do temp. 175st.C piekarnika i pieczemy 50 min.




10 komentarzy:

  1. Chciałabym choć chwilke polenić sie , a z takim sernikiem to nawet trzy chwilki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki sernik i herbata z goździkami i osiągnęłabym błogostan :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też już organizuję się na święta :) zjadłabym kawałeczek takiego serniczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda ten sernik :) I jaki ciekawy ma spód!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki on apetyczny :) Intryguje mnie ten winno-czekoladowy spód - jeszcze nie spotkałam się z takim pomysłem, jeśli chodzi o serniki. Czuję, że to może być strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  6. No czuć już świąteczne klimaty :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja myślałam, że spód to mak!
    A tutaj zaskoczenie :)
    Z czerwonym winem? Kuurcze, ciekawe jak to smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodatek wina sprawia że ten wypiek jest wykwintny, inny i wyrafinowany, nawet jeśli to tylko "zwykłe" ciasto:)

    OdpowiedzUsuń