środa, 30 grudnia 2015

CIASTO KRÓWKA





Ciasto krówka jest takim ciastem, że chyba niewiele osób może powiedzieć, że jej nie lubi. Zazwyczaj krówkę przekłada się masą budyniową, ale ja dzisiaj proponuję masę na bitej śmietanie. Lekka jej kwaśność to sprawka dodatku galaretki cytrynowej, która w połączeniu ze słodką masą kajmakową sprawia, że od ciasta ciężko się oderwać. Ja swoje ciasto podałam tym razem w formie serducha.

CIASTO KRÓWKA:
blaszka 23x25cm
ciasto:

  • 500g  mąki 
  • 100g masła
  • 1/2 szkl cukru 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy do niej sodę, cukier, miód i jajka. Masło kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do mąki. Najpierw siekamy wszystko nożem, a następnie szybko zagniatamy rękoma gładkie, jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części i po rozwałkowaniu kolejno pieczemy oba placki, w blaszce, której dno wykładamy papierem do pieczenia. 
Każdy placek pieczemy w temperaturze 180st.C przez 20 -25minut. Upieczone ciasta studzimy na kratce kuchennej.

masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
ponadto:
  • około 1/2 puszki masy kajmakowej
  • posiekane orzechy do posypania
  • 70ml wody
  • 30ml likieru orzechowego
Szklankę wody doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną masę, na końcu dodając cukier puder i zimną, lekko tężejącą galaretkę.
Do formy wkładamy jeden blat ciasta i nasączamy go połową mieszanki wody z likierem (50ml). Na nasączony blat wykładamy masę śmietanową i przykrywamy drugim ciastem, które ponczujemy resztą likieru z wodą. Wierzch pokrywamy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut i dopiero lekko schłodzone ciasto kroimy na dowolne kawałki.



5 komentarzy:

  1. Zakochałam się! (adekwatnie do kształtu ciasta)
    Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe to ciasto! Super pomysł no i piękny kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne ciacho :) fajny pomysł na krem by przełamać słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W moim przypadku nie skończyłoby się na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest super pomysł na walentynki!!!! Krówki to ukochane słodycze męża!!!

    OdpowiedzUsuń