piątek, 29 listopada 2013

CIASTO RAFFAELLO





Pierwsze w tym roku, delikatnie wirujące płatki śniegu, zainspirowały mnie do wykonania ciasta, które zawsze robię na święta Bożego Narodzenia. Raffaello z powodu swej lekkości i delikatności kojarzy mi się właśnie z zimą. Z puszystymi śnieżynkami, ich bielą i ulotnością. A dodatkowo zarówno pierwszy śnieg jak i to ciasto znikają w błyskawicznym tempie.

RAFFAELLO:
blaszka 23x25cm

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier. Delikatnie mieszając dodajemy kolejno żółtka. Na koniec masę jajeczną łączymy z przesianymi mąkami.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 170st.C. Pieczemy około 40min, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i rzucamy blaszkę z wysokości 60cm na zabezpieczoną ręcznikiem podłogę. Wstawiamy z powrotem do wyłączonego piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

MASA KOKOSOWA:
  • 300ml  śmietanki 30%
  • 1 śmietan fix
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 200g wiórek kokosowych
dodatkowo:
  • 2 łyżki syropu limonkowego
  • 3 łyżki wody
Śmietanę ubijamy ze śmietan fixem na sztywno. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia, po czym łączymy ją z ubitą śmietaną. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Lekko mieszamy do połączenia się składników.
Biszkopt ponczujemy wodą wymieszaną z syropem limonkowym i na tak przygotowany spód wykładamy masę kokosową. Całość można dodatkowo posypać obficie wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godz.






16 komentarzy:

  1. Fajne ciasto, wygląda bardzo apetycznie i sądząc po składnikach takie właśnie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam, ale jak na nie patrzę to chciałabym je już jeść :)...

    OdpowiedzUsuń
  3. Fenomenalne ciasto, znam je i baaardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je! Zawsze robię je na Sylwestra, genialne na imprezę! Jedynie ja robię je z krakersami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam:D
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/11/powder-sweater.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Masa wydaje się być delikatna niczym chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No, to jest dopiero Rafaello! Ostatnio widziałam jakiś przepis na necie, ciasto nazywało się Rafaello ale w ogóle go nie przypominało. A Twoje wygląda cudownie kusząco:):):)
    Wciągam je do mojej bazy przepisów:) Baza w szwach pęka bo nie nadążam za Waszymi cudownościami:)
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: http://rozowykociolek.blogspot.com
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  8. I znów kuszenie mnie ;( Takie ciacho ! Pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko co z kokosem musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żebym ja mógł jeść takie ciasta,to codziennie trzy kawałki.Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  11. ja robię na herbatnikach, ta wersja też fajna:) moje ulubione ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam wszelkie ciasta z kokosem :) to kiedyś piekłam i faktycznie jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo.. ciasto to ja uwielbiam! :D Miękkie, kokosowe, delikatne-mmm :D

    OdpowiedzUsuń
  14. jak z kokosem to ja przepadłam, po prostu uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

  15. robiłam na krakersach - polecam :)))

    OdpowiedzUsuń