czwartek, 24 listopada 2011

MOUSSAKA

                                             MOUSSAKA



Najpierw kupiłam bakłażana, a dopiero potem zastanawiałam się, cóż by z niego wyczarować? Faszerowany- już był. Smażony w panierce - już był. Grillowany już był. Moussaka czyli grecka zapiekanka - jescze nie. I tym sposobem padło na tę podobno pyszną zapiekankę. Po jej przyrządzeniu i spróbowaniu muszę ukłon w stronę bakłażana wykonać, ponieważ po raz kolejny zachwycił mnie bardzo pozytywnie. Miałam 4 ochotników i ich zdania lekko były podzielone, ale o tym na końcu. Przepis z internetu z lekkimi modyfikacjami.

Składniki:
  • bakłażany 2szt lub 1 ale o wadzie około 700gr
  • 4 łyżki oliwy
SOS MIĘSNO - POMIDOROWY 
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500gr mięsa mielonego
  • 1/3 szkl. białego wina
  • 1 słoiczek  przecieru pomidorowego ( w oryginale puszka pomidorów )
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól czosnkowa
  • pieprz mielony
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu ( jeśli ktoś lubi )
SOS BESZAMELOWY:
  • 30gr masła
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki
  • 300ml mleka
  • sól
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • 1/2 szkl tartego sera żółtego ( w oryginale parmezan, ja użyłam goudy )
Bakłażany pokroić na 0,5cm plastry lekko skropić oliwą i posolić. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i lekko opiec.Opiekłam na funkcji góra - dół + termoobieg po około 10min. z każdej strony.

W tym czasie na patelni przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem i mięsem mielonym oraz przecierem pomidorowym. Po około 7-8min. wlewamy wino i resztę składników sosu pomidorowo-mięsnego i chwilkę odparowujemy. Jeśli użyjecie pomidorów z puszku należy je pokroić i całość dusić na wolnym ogniu około 1/2 godz. Dlatego ja użyłam przecieru. Czas przygotowania skrócony o 1/2godz.

Czas na przygotowanie sosu beszamelowego. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i wszystko rozprowadzamy mlekiem ciągle mieszając. Ja użyłam blendera aby pozbyć się ewentualnych grudek.Doprawić przyprawami i wsypać połowę startego sera.Odstawić z ognia.




Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Naczynie żaroodporne o pojemności min. 2l posmarować oliwą i układać po kolei warstwami: bakłażan, sos mięsny, sos beszamelowy. Wyjdą nam ładne trzy warstwy. Na górze kończymy sosem beszamelowym i posypujemy resztą sera. Zapiekamy 30 - 40 min.



Aromat jest cudowny, choć nie wszystkim smakowało połączenie cynamonu z chilli. Nie zauważyłam kolosalnej różnicy z powodu zamiany sera, po za smakowym, ale mi gouda bardzo odpowiadał. Osobiście na pewno następnym razem zwiększę ilość czosnku. W sumie danie pyszne, aromatyczne, łatwe w przygotowaniu, a co za tym idzie doskonałe na zimne wieczory.

2 komentarze:

  1. Hm! ja jeszcze nie miałam przyjemnosci z bakłażanem. Choć to danie kusi mnie od jakiegoś czasu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowało rodzince w liczbie 4 oraz następnego dnia znajomym w liczbie 5.Niestety znajomym starczyło po 2 widelce i twierdzili, że to zdecydowanie za mało.

    OdpowiedzUsuń