piątek, 26 października 2012

CIASTO MLECZNA KANAPKA

Jedno z ciast, które zagościło u mnie w domu na stałe. Mocno czekoladowy biszkopt plus mleczna masa - to jest to, a w dodatku nie rujnuje naszej kieszeni jak jej reklamowany oryginalny odpowiednik. No i co najważniejsze- nie zawiera konserwantów. A więc zaczynamy :



MLECZNA KANAPKA:
 czekoladowy biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej idalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25x34cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25min w temp.170 st.C, do tzw. suchego patyczka.

Masa mleczna:
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 szkl. mleka w proszku ( najlepsze pełne "niebieskie")
  • 2/3 szkl. cukru
  • 350 g masła 
  • 16g cukru waniliowego
Mleko (zwykłe)  zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierać. Wsypać przesiane mleko w proszku i utrzeć do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą.

Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (wg. upodobań)
  • 100g masłą
Masło i czekoladę  rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i gotową polewą polać ciasto. Kroimy na niewielkie podłużne kawałki.



3 komentarze:

  1. Kusi mnie od dawna , ale to mleko w proszku mnie odstrasza. Nie cierpię go.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Miałam zaszczyt osobiście spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń