MLECZNA KANAPKA:
czekoladowy biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej idalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25x34cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25min w temp.170 st.C, do tzw. suchego patyczka.
Masa mleczna:
- 1/2 szkl. mleka
- 2 szkl. mleka w proszku ( najlepsze pełne "niebieskie")
- 2/3 szkl. cukru
- 350 g masła
- 16g cukru waniliowego
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (wg. upodobań)
- 100g masłą
Kusi mnie od dawna , ale to mleko w proszku mnie odstrasza. Nie cierpię go.
OdpowiedzUsuńPycha! Miałam zaszczyt osobiście spróbować!:)
OdpowiedzUsuń