sobota, 6 października 2012

ZUPA GULASZOWA




ZUPA GULASZOWA:
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego ( karczek, łopatka)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka vegety
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • słodka i ostra papryka w proszku (około 2 łyżek słodkiej i 1/2 łyżeczki ostrej)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • posiekany świeży lubczyk lub pietruszka
W garnku gotujemy wywar z warzyw z łyżką vegety, po czym dodajemy do niego przysmażone mięso z cebulką. Mięso kroimy na około 1/2cm kostkę, cebulę drobno siekamy, dodajemy wyciśnięty czosnek i wszystko razem przesmażamy na patelni, na łyżce oliwy. Doprawiamy solą,pieprzem oraz wsypujemy obie papryki. Mieszamy wszystko razem, po czym wsypujemy mąkę i zdejmujemy z ognia. Do powstałej zasmażki wlewamy odrobinę wywaru, żeby ładnie nam się rozpuściła i całość wlewamy do reszty wywaru warzywnego. Mieszamy, aby nie powstały grudki. Jeśli mięso jest jeszcze twardawe, to gotujemy na małym ogniu przez około 20min, dodajemy przecier pomidorowy i następnie wlewamy śmietanę, rozprowadzoną uprzednio w niewielkiej ilości gorącej zupy. Doprawiamy na ostro, posypujemy drobno posiekanym lubczykiem lub pietruszką. Podajemy ze świeżą bułką lub bagietką.


1 komentarz: