sobota, 6 lipca 2013

BANANOWA CHMURKA





Jakiś czas temu na blogu Pyry znalazłam przepis na ciasto bananowe. Ciasto wyszło rewelacyjne! Zawładnęło sercami domowników i na stałe znalazło miejsce w mojej księdze przepisów. Jak mogłabym Was zachęcić do wypróbowania tego przepisu? Delikatne, rozpływające się w ustach, a do tego niezbyt słodkie. No i polewa. Nie standardowa, ale stanowiąca przysłowiową kropkę nad i. 

BANANOWA CHMURKA
  • 12 dag mąki tortowej (3/4 szkl.)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 dag cukru (1/2 szkl.)
  • 4 jajka
Białka ubić z 4 łyżkami bardzo zimnej wody, po czym dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Lekko wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier powinien przykryć tylko dno blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 165st.C piekarniku przez 20min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku,żeby ciasto lekko przestygło.

dodatki:
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam wiśniowego, bo taki akurat posiadałam)
  • 4-5 bananów
Wystudzone ciasto smarujemy dżemem (ilość uzależniona jest, jak słodkie ciasto chcemy mieć), na który układamy banany pokrojone wzdłuż lub w plasterki grubości około 3mm. Plasterki muszą być w cieście widoczne, ale nie dominujące.



 masa śmietanowa:
  • 750ml. śmietany 30 lub 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 125 ml wody
Śmietanę ubijamy na sztywno po czym dodajemy oba cukry oraz żelatynę, którą najpierw namaczamy w zimnej wodzie,a potem lekko podgrzewamy żeby się rozpuściła.Tak przygotowaną masę wylewamy na banany i ciasto wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę.

polewa:
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 jajka

Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczka metalowa wstawiona do garnka z wodą i stawiamy na gazie). Następnie dodajemy łyżkę margaryny, która musi się rozpuścić. Zdejmujemy z gazu i dodajemy 2 żółtka oraz ubitą pianę z białek. Gotową polewę rozprowadzamy na masie śmietanowej. I to tyle. Pozostaje nam się tylko delektować lekkim jak chmurka ciachem.


20 komentarzy:

  1. fajne to ciacho!:) idealne dla mojego brata, choć i ja nie pogardzę kawałkiem:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze mieć siostrę, która zrobi ciacho :)

      Usuń
  2. No więc ja kupuje od Ciebie przepis na tę bananową chmurkę:-). Z tego co czytam i widzę, zapowiada się rewelacyjnie.
    Miłego weekendu!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam-trzeba sobie przypomnieć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty ostatnio w ogóle jakoś mało się udzielasz :(

      Usuń
  5. Pyszne leciutkie ciasto na popołudnie z kawą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco, do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale ! pewnie tak samo też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super, pewnie tez je wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaintrygowałaś mnie tą bananową chmurką, ciasto wyglada pieknie :D

    OdpowiedzUsuń