wtorek, 23 lipca 2013

SERNIK Z ROSĄ



Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast. Sernik, który jest delikatny i puszysty, nie za słodki. Jednym słowem idealny.

SERNIK Z ROSĄ:
ciasto
  • 30dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl.cukru
  • 2 żółtka
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżka śmietany
Zagniatamy szybko ciasto z podanych składników i schładzamy w lodówce przez przynajmniej 30 min, po czym wylepiamy nim dno oraz boki blaszki (ja mam standardową prostokątną)



masa serowa
  • 1kg sera twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. mleka
  • 1szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olejek do ciasta (ja użyłam rumowego)
Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy cukier, olej, mleko, ser i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną oraz kilka kropli olejku. Gotową masę wylewamy na ciasto. Niech was nie przerazi bardzo rzadka konsystencja masy, taka powinna być. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 165 - 170 st.C piekarnika na 1 godz. Po upływie 45min na podpieczony sernik wylewamy masę piankową.

masa piankowa
  • 6 białek (pozostałych z poprzedniej warstwy)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić, dodać resztę składników i wylać na sernik. Piec pozostałe 15 min najlepiej włączając pozycję pieczenia -sam dół. Ciasto powinno mieć złocisty kolor i kropelki rosy powstałe z cukru. 


17 komentarzy:

  1. Jaka piękna rosa, wygląda jak puch. A serniczek widać jest pyszny, do schrupania a raczej delektowania się nim:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puch lekko się opalił, ale smakowi to nie zaszkodziło;)

      Usuń
  2. Kocham serniki pod każdą postacią. Muszę upichcić jakiś letnią porą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik dobry jest na każdą okazję i bez niej również.

      Usuń
  3. No wyglondo pieknie, ino dzie ta rosa?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty się nie czepiaj mnie prostej kobiety - była na pewno. Upał jest, to może...wyparowała;)

      Usuń
  4. mmmm ale bym wciągnęła kilka kawałków ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny! Piękna rosa, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dalej nie ogarniam, o co chodzi z tą rosą, ale sernik ubóstwiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

































    1. Rosa to kropelki wytrąconego cukru. Takie mini perełki na wierzchu. Niestety nie udało mi się ich uchwycić aparatem:(






      Usuń
  7. Kocham serniki, więc od rana buszuję po Twoich przepisach na to pyszne ciasto:) Moniko, przepiękny ten talerz!:)

    OdpowiedzUsuń