wtorek, 30 lipca 2013

PORZECZKOWE MINI SERNICZKI



Co przygotować na miłe popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi? Miało być szybko, prosto, smakowicie i co najważniejsze pysznie. No i chciałam, aby każdy z gości poczuł się tak, jakbym danie przygotowała tylko dla niego. 

Porzeczkowe mini serniczki :
5szt

  • 200g zmielonego twarogu 
  • 50ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki cukru
sos porzeczkowy:
  • 100g  czerwonych porzeczek 
  • 1 łyżka cukru
Ser, mleko, jajko i cukier utrzeć na gładką masę. Nie ma potrzeby używania miksera, chyba że użyjecie niezmielonego twarogu. Oczywiście taka wersja również może mieć miejsce, ale przygotować się należy na to, że serniczki nie będą miały takiej aksamitnej konsystencji jak przy użyciu sera zmielonego.
Przygotowaną masę serową wlewamy do foremek muffinkowych. Mogą to być papilotki papierowe, lub jak w moim przypadku silikonowe.



 
Przygotowujemy sos porzeczkowy. Porzeczki opłukujemy pod bieżącą wodą i przecieramy przez gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych pozostałości szypułek i pestek. Przetarty mus łączymy z cukrem.
Do każdej papilotki z masą serową, nakładamy na środek łyżeczkę musu porzeczkowego i delikatnie mieszamy widelcem. Pozostały mus pozostawiamy do dekoracji.
Piekarnik nagrzać do 150st.C wstawiając na jego dno naczynie żaroodporne z wodą i piec mini serniczki przez 25min. Po upieczeniu ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Podawać z pozostałym musem.


8 komentarzy:

  1. wspaniałe i jakie expresowe wykonanie mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. przyjemne małe słodkości:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziewczyno, czy Ty w ogóle odchodzisz od kuchni?

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie, obłędnie piękne....:), Tworzysz cuda kobieto, oj tworzysz:)))))

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo się cieszę, że Ci się podoba:)

    OdpowiedzUsuń