wtorek, 2 lipca 2013

DORSZ POZYTYWNIE ZAKRĘCONY


   
       
Dzisiaj proponuję rybkę i to nie byle jaką bo w towarzystwie szpinaku, czyli roladki pozytywnie zakręcone.

Filety z dorsza ze szpinakiem:
  • 3 filety filety z dorsza bez skóry
  • 100gr mrożonego szpinaku
  • 1jajko
  • mąka
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • oliwa
Szpinak przesmażamy na łyżce oliwy, do całkowitego odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dorsza posypujemy pieprzem cytrynowym i solą.  Na każdym filecie rozsmarowujemy łyżkę szpinaku i delikatnie zwijamy w roladki.  Każdą roladkę maczamy w mące, roztrzepanym jajku i powtórnie w mące. Tak przygotowane roladki wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy około 4-5 min z każdej strony.
Możemy podawać z ryżem lub pure ziemniaczanym , ale ja proponuję podać te ciekawe roladki z carpaccio z cukinii.



Carpaccio z grillowanej cukinii:

  • 1 cukinia
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia
  • kilka kropel oliwy
Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki, posypujemy solą, pieprzem oraz bazylią i smażymy krótko obu stron  na patelni grillowej.



10 komentarzy:

  1. Bardzo efektowny sposób na dorsza!
    Miłego wtorku!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tu zawitałaś:)

      Usuń
  2. świetne te roladki:) prezentują się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Czyli trafiłam w gust. Super :)

      Usuń
  4. Danie dla mnie, uwielbiam dorsza, szpinak. Zdrowe, lekkie super obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń