sobota, 13 lipca 2013

TAJSKIE SAKIEWKI W OCTOWYM KROCHMALU







Przepis, który dzisiaj Wam proponuję chodził za mną już od jakiegoś czasu. Co powstrzymywało mnie przed jego wypróbowaniem? Zalewa, w której sakiewki miały się gotować. Ciasto drożdżowe i krochmal z octem? To budziło trochę moje zdziwienie, ale okazało się, że moje obawy były bezpodstawne, bo danie wyszło pyszne.

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Do powstałej mieszaniny powoli dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy (ciasto musi być gładkie i elastyczne, gęstością przypominać ciasto na pierogi), przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. 
W tym czasie zdążymy przygotować farsz, którego składniki zależą wyłącznie od waszej inwencji twórczej. Ja przygotowałam mięsno - warzywny.




Farsz:
  • 250g mielonego mięsa
  • 1/4 strąka zielonej papryki
  • 2 cebulki dymki z e szczypiorem
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki sosu sojowego
Na rozgrzanej oliwie przesmażamy mięso oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekaną dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 10 równych części. Kawałki ciasta formujemy w kulki i wałkujemy, tak aby na środku ciasto było grubsze, a na brzegach cieńsze. Na środek nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi, zbierając brzegi krążka ciasta i formując sakiewkę.
Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i układamy bułeczki - jedną przy drugiej. 

Zalewa:
  • 1szkl. wody
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka octu.
Szklankę zimnej wody mieszamy z 2-3 łyżeczkami mąki i łyżeczką octu i szybko wlewamy na patelnię z bułeczkami. Woda powinna sięgać przynajmniej połowy wysokości bułek. Patelnię przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu, aż cała woda wyparuje, a bułeczki zarumienią się od spodu.



12 komentarzy:

  1. powiem Ci że wygląda to wspaniale, brzmi zachęcająco :) właśnie się zastanawiałam co tu zrobić z mięsa mielonego na jutrzejszy obiad :) oj teraz to dałaś mi do myślenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis początkowo mnie zraził, ale na prawdę było warto :)

      Usuń
    2. a powiedz jeszcze z czym je podałaś, bo widzę na zdjęciu jakiś sos :)

      Usuń
    3. To sos sojowy do maczania małych kawałków, bo kluchy same w sobie podobne są do naszych pyz, więc nie posiadają bardzo wyrazistego smaku. Można by się pokusić o bardziej doprawiony pikantny farsz, wtedy może obeszło by się bez sosu :)

      Usuń
  2. Zapisuję do wypróbowania - wygląda i brzmi świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. również zapisuję przepis!:) wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten krochmal mnie zaciekawił, pomysł świetny, sama bym zjadła taką sakiewkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też zaciekawił sposób przygotowania:)

      Usuń
  5. Super ,super ,super !
    Mogę się wprosic ?

    OdpowiedzUsuń