piątek, 19 lipca 2013

JAGODOWA PANNA COTTA




Jagodowy sezon trwa, a więc co za tym idzie,  przepisy na jagodowe przysmaki opanowały większość kuchni. U mnie nie mogło być inaczej, a ponieważ żar się z nieba leje, to najmilej widzianymi smakołykami są te, które serwujemy na zimno. Dzisiaj polecam jagodową panna cottę, czyli deser prosto z lodówki. Nic odkrywczego, ale za to niezmiennie przepysznie.



Jagodowa Panna Cotta:
3 małe porcje

  • 150ml słodkiej śmietanki
  • 100ml mleka
  • 150g jagód
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/5 szkl gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Żelatynę należy namoczyć w łyżce zimnej wody i następnie rozpuścić w 1/5 szkl gorącej wody.
Słodką śmietankę, mleko, 2 łyżeczki cukru oraz umyte jagody zmiksować blenderem, a następnie przelać przez gęste sitko, aby pozbyć się skórek z jagód. Powstałą masę połączyć z rozpuszczoną żelatyną i przelać do pojemniczków. Wstawić do lodówki na około 1/2godz do stężenia.
W tym czasie śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder.
Stężały deser udekorować bitą śmietaną i ewentualnie owocami.





20 komentarzy:

  1. Tyle przepisów, już nie wiem co wybrać na weekend, ale zapiszę sobie, bo to fajny deserek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Deserek jak z obrazka, tak pięknie wygląda, że szkoda jeść. ty to masz talent kulinarny i fotograficzny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ales to przyrządziła! Mistrz:D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda uroczo:D i te jagódki:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Baardzo apetyczny deserek :))

    OdpowiedzUsuń