środa, 7 sierpnia 2013

CHRUPIĄCE GOFRY



Wakacyjny czas. Lody, gofry, bita śmietana. Długo kombinowałam z przepisem na gofry, aby były chrupiące, a jednocześnie delikatne, aż w końcu doszłam do ideału. Nawet w wersji obskurnej raczej, bo bez konfitury i śmietany są pyszne.

Gofry:
10szt

  • 300g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 50g margaryny
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 małej paczuszki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ulubionego aromatu 
Wszystkie składniki łączymy najlepiej za pomocą miksera na  jednolitą masę. Czasem pozostają niewielkie grudki margaryny, ale jeśli nie są zbyt duże nie należy się nimi przejmować, bo i tak rozpuszczą się w gofrownicy. 
Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy delikatnie pędzelkiem maczanym w oliwie. Wylewamy po porcji ciasta i smażymy na złoty kolor.
Przyozdabiamy wedle uznania: cukrem pudrem, konfiturami, bitą śmietaną lub owocami. 
A wasze ulubione gofry ?




28 komentarzy:

  1. Nie próbowałam z mąką ziemniaczaną, ale ona na pewno "robi robotę". Ja gofrów nie jem od lat, a Martik piecze z tego przepisu. Też są pyszne!
    http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/06/Gofry-Belgijskie-waniliowe.html#.UgIEemG6Pts

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie umiem z nich zrezygnować:)

      Usuń
    2. Te gofry są świetne. Serdecznie polecam przepis.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. cieszę się, że Ci się podobają:)

      Usuń
  3. Ojej to pierwsze zdjęcie <3 Niesamowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lato kojarzy mi się z goframi :) zjadłabym takiego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt. Nawet zrobione zimą pachną jakoś tak - latem:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Szczególnie ta śmietana na śniadanko:) Jestem za!

      Usuń
  6. Pysznie wyglądają, wczoraj też robiłam ale przez tą pogodę śmietana mi zjechała HA HA.:-)u ciebie wszystko na miejscu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja już od dłuższego czasu zabieram się za zrobienie gofrów, Twoje tak apetycznie wyglądają, że chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy obecnej ilości owoców trzeba korzystać:))

      Usuń
  8. Wspaniałe gofry! Gdy byłam dzieckiem na gofry mówiłam pikniki, nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że kojarzyły mi się z latem... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pikniki, lato, laba, pyszności i już prosta droga do gofrów;)

      Usuń
  9. pycha!:) i jeszcze uroczo wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne, aż mi smaku narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam przed chwilą z tego przepisu wyszły tragiczne nie wyrośnięte, przynajmniej smak dobry bo słodkie. Widać każda gofrownica ma swój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis wykorzystuję od lat i zawsze wychodzą idealne zarówno mi jak i znajomym. Nie mam pojęcia co poszło nie tak.

      Usuń
  12. Śliczne gofry :)
    Zapraszam do mnie i czekam na Pani ocenę, Ja wychodzę od Pani pełna inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń