czwartek, 29 sierpnia 2013

PAMPUCHY






Te kluchy nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze są dość uniwersalnym daniem. Można je podać, jak ja dzisiaj, na słodko z jogurtem lub z pikantnym sosem. Nabiorą wtedy innego charakteru i stworzą zupełnie inne danie.

PAMPUCHY:

  • 250g mąki pszennej
  • 3/4 szkl mleka
  • 15g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • szczypta soli 
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Delikatnie mieszając, rozprowadzić częścią letniego mleka, zostawić do wyrośnięcia na 20min.
Mąkę wsypać do wyrośniętego rozczynu, dodać stopione masło,jajko, resztę mleka i sól.
Wyrobić ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na dość gruby placek - około 0,5cm. Szklanką wycinać krążki. Zostawić pod przykryciem około 20min. Gotować na parze przez około 7 min.



12 komentarzy:

  1. nigdy sama nie robiłam, a Twoje tak pięknie się prezentują że chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie w tych naczynkach. Ostatnie zdjęcie - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pampuchy, z sosem to już w ogóle :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w domu zawsze podaje się na słodko, ale ja bym zjadłam z gulaszem:)
    smak dzieciństwa:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh ale sie teraz zaslinilam!!!!! Jak ja kocham kluski na parze:)

    OdpowiedzUsuń