poniedziałek, 26 sierpnia 2013

SAŁATKA PARYSKA






Ciekawe pomieszanie smaków, słodycz dojrzałych winogron i awokado przełamana serem pleśniowym i wszystko polane sosem musztardowo - majonezowym. Sałatka zaciekawiła mnie od pierwszego spojrzenia. Ale co innego zaciekawić, a co innego przekonać. Postanowiłam jednak dać jej szansę i nie zawiodłam się. Sałatka jest pyszna i dość syta. Jeśli podacie, tak jak ja do niej tosty, to spokojnie może sprawdzić się jako wczesna kolacja.

SAŁATKA PARYSKA:

  • 50g  sera camembert
  • 1/2 niewielkiego awokado
  • 100 g zielonych winogron
  • kilka listków sałaty dębolistnej lub rukoli
  • 2 łyżeczki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej lub kremskiej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka wody
  • szczypta ziół prowansalskich 
  • 2 kromki pieczywa tostowego
Ser i awokado pokroić w dość grubą kostkę.Winogrona opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki.
Ziarna słonecznika wymieszać z sałatą, winogronem, awokado, ziołami i serem.
Musztardę wymieszać z majonezem i wodą.
Polać sałatkę i lekko wymieszać.
Chleb tostowy polać oliwą z oliwek i zarumienić. 
Sałatkę podawać z tostami.



16 komentarzy:

  1. Wczesna kolacja albo niebiańskie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wczoraj była na kolację, wprawdzie nie z awokado, bo nie dostałam, ale była przepyszna, a moi chłopcy zadowoleni. Dałam zamiast trochę melona... :)

      Usuń
  3. super, może być i późna kolacja, warto:))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawa ta sałatka, świetna myśl z dodatkiem tostów:) chętnie bym spróbowała tego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moniko roześmiałam się na głos gdy przeczytałam o tej szybce :) Bardzo często czegoś nie zauważę, więc bardzo Ci dziękuję, że napisałaś mi o tym :) !
    Czytam Twój komentarz i wciąż się śmieje :) Dziękuję, że w tym strasznym dniu poprawiłaś mi humorek jak nikt inny :) Zachęcam do wypróbowania, eksperymentuj, dorzuć ulubione składniki :)) !

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajna, ciekawi mnie kompozycja smakowa i jak myślisz czy majonez można zastąpić jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak. Spróbuj na małej ilości i koniecznie daj mi znajdź jak wyszło.

      Usuń
  7. Ciekawa sałatka zupełnie inna od tych, które jadałam, ale bardzo interesująca :)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę spróbować :) uwielbiam takie nietypowe połączenia w sałatkach!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam mniam to coś dla mnie! Uwielbiam wszelkie sałatki z avokado. Polecam też takie połączenie: avokado, ser kozi, gruszka, orzechy włoskie, rukola. Do tego starta odrobina parmezanu i szybki dressing - np. musztardowy lub po prostu skropić oliwą z odrobiną octu winnego. Jeśli się dodatkowo zetrze seler na grubej tartce to już jest po prostu rozpusta :-) Zazwyczaj nie mieszam składników tylko kładę je warstwami na talerzu a potem oddaję się rozkoszy jedzenia.....

    OdpowiedzUsuń