czwartek, 1 sierpnia 2013

KOKOSOWY SERNIK Z BRZOSKWINIAMI



Jeden z moich ulubionych serników. Kruchy spód, aksamitna masa serowa z dodatkiem pachnących słońcem brzoskwiń i cudowna słodycz zapieczonych wiórek kokosowych, będąca zwieńczeniem tego cudownego wypieku.
Kokosowy sernik z brzoskwiniami:

spód:

  • 2szkl. mąki
  • 1/2szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • 125g margaryny
  • 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 świeżych brzoskwiń lub 10 połówek z puszki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i dokładnie wylepić nim posmarowaną odrobiną masła blaszkę. Na cieście rozłożyć brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową.



masa serowa:
  • 500g zmielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy 
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Powoli dodawać ser, cukier waniliowy i budyń. Na koniec delikatnie wmieszać do masy ubitą na sztywno pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na brzoskwinie.


Trzecią i zarazem ostatnią warstwę stanowi masa kokosowa.

masa kokosowa:
  • 200g wiórków kokosowych
  • 125g margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
Margarynę utrzeć z cukrem i następnie do powstałej masy dodać wiórki kokosowe. Rozłożyć na masie serowej i lekko ugnieść, aby masa nie kruszyła się po upieczeniu.
Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku około 60min. Po upływie 20 - 30 min. ciasto należy przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie przypaleniu się masy kokosowej. 




14 komentarzy:

  1. a ja właśnie kawkę sobie zrobiłam i tak by mi pasował ten sernik:) pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty masz kawę, ja sernik. Jakoś się dogadamy:)

      Usuń
  2. Ja tu na diecie a ty mi takie pyszności serwujesz, sernik to było moje ulubione ciasto;-)pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Załamka... Młodzież lepiej piecze niż Mamcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamarzyniu ale kto ta młodzież;)

      Usuń
  4. same pyszności u Ciebie... :) dodaje !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam na kawę - wstęp tylko z tym ciachem

    OdpowiedzUsuń