środa, 14 sierpnia 2013

SŁONECZNY PUCH - CIASTO NIEZWYKŁE






Ciasto niezwykłe, bo - połączyło w sobie słodycz bitej śmietany i orzeźwiający smak  pomarańczy.
Ciasto słoneczne, bo - intensywny kolor żółtej masy nastraja optymistycznie, jak słońce o poranku.
Ciasto puch, bo - delikatność biszkoptu łączy się z aksamitem masy.


SŁONECZNY PUCH:
biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej

dodatkowo do nasaczenia:
  • 1/4szkl  zimnej herbaty zielonej
  • łyżka soku z limonki
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Dno kwadratowej blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Po ostudzeniu przecinamy na dwa blaty, które nasączamy przygotowanym z herbaty i soku ponczem.




Masa pomarańczowa:

  • 1 litr soku pomarańczowego 100%
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/4 szkl cukru
  • 3łyzeczki żelatyny
  • 200g masła
Na soku pomarańczowym ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody i połączyć z masą. Kiedy masa pomarańczowa będzie letnia wmiksować do niej masło. 
Rozłożyć równomiernie na biszkopcie i wstawić do lodówki  na okolo 1godz., do stężenia.
W tym czasie przygotować masę śmietanową.

Masa śmietanowa:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
Śmietanę, cukier i fix ubić na sztywną masę, którą wykładamy na przygotowaną wcześniej masę pomarańczową. 
Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Schładzamy w lodówce. 








25 komentarzy:

  1. Wygląda tak leciutko i przepysznie! Idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację że niezwykle bo z sokiem pomarańczowym. To musi być pyszne. Wygląda jak puch :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, ja robiłam podobna masę, ale bez żelatyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje bez żelatyny płynęło niestety.

      Usuń
  4. fantastyczne ciasto, bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ohoho, nie dość, że kucharka, to jeszcze poetka...

    OdpowiedzUsuń
  6. U MNIE TAKIE CIACHA MAJĄ WZIĘCIE .ZAPISUJĘ DO ZROBIENIA .
    WYGLĄDA SŁONECZNIE ,ORZEŻWIAJĄCO I BARDZO KUSZĄCO

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne :) coś na zasadzie mojego Kubusia :) muszę spróbować Twojej wersji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobne, ale jest bardziej kwaskowate.

      Usuń
  8. Moniko, zrobiłam je na przyjazd Joli i Igora. Wyszło cudownie! Pychotka. Trochę inaczej je przełożyłam, bo podzieliłam biszkopt na 3 części :)
    http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/2013/08/kawka-i-ciasteczko.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Miło mi słyszeć, że się udało:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto kusząco wygląda. Lekko i ...tak wspaniale, że skusze się na upieczenie jego. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  11. witam, jakiej wielkości blacha na biszkopt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam blachy 23 x 27cm. Pozdrawiam Monika

      Usuń