wtorek, 3 września 2013

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI JEŚLI NIE MASZ JESZCZE ZAKWASU



Jeśli nie zdążyliście jeszcze zrobić zakwasu, albo nie wierzycie w jego moc, albo po prostu nie macie dość samozaparcia, aby go wykonać, a marzy  Wam się swojski chleb, mam dla Was alternatywę. Jak dla mnie ten chleb ma za bardzo wilgotny środek. Ale to rzecz gustu.Ten chleb sprawi, że w domu zapachnie najprawdziwszą  piekarnią.

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI:
zaczyn:


  • 3 i 3/4 szkl mąki pszennej typ 650
  • 1 i 1/4 szkl wody
  • 1/2 łyżki soli
  • szczypta drożdży ( około 1/8 łyżeczki )
Ciasto zagnieść i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 12 godz. Najwygodniej rozpocząć przygotowanie tego chleba wieczorem, wtedy zaczyn spokojnie rośnie przez całą noc.
Następnego dnia:
  • 2 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • 7/8 szkl mąki żytniej razowej
  • 3/4 szkl mąki pszennej razowej
  • 1 i 1/2 szkl wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
Do wyrośniętego zaczynu z poprzedniego dnia dodać resztę składników i zagnieść wszystko na jednolite gładkie ciasto, które przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 i 1/2 godz do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do dwóch foremek keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. 
Wierzch chlebów posmarować cienko oliwą i odstawić na 1godz do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy 35 - 40min w nagrzanym do 220st C piekarniku. Po upieczeniu studzimy bochenki na kratce.



7 komentarzy:

  1. mmmm uwielbiam zapach chleba w domu!

    OdpowiedzUsuń
  2. na zakwasie czy nie grunt że samodzielnie pieczony :) chlebek wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Własny chlebek to jest to ! Taki jest najlepszy :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy chlebek to jest to. A czy na zakwasie czy na drożdżach to już kwestia gustu :))

    OdpowiedzUsuń
  5. ja mam chyba za dużego lenia do pieczenia chleba i jeżeli to robię to wybieram te przy których się nie napracuję:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis fantastyczny! Dopiero rozpoczynam swoją przygodą z domowym chlebem i chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń