poniedziałek, 2 września 2013

CIASTO Z BIAŁĄ TRUFLĄ





To ciasto jest idealne dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę. Delikatna, aksamitna, ale nie zbita konsystencja masy, która idealnie się kroi. Nie za słodkie, choć dość syte. Całość sprawia, że ciasto będzie nie tylko ucztą dla podniebienia, ale i ucztą dla oczu.

CIASTO Z BIAŁĄ TRUFLĄ:
tortownica 23cm
ciasto:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 50g stopionej białej czekolady
Ubijać całe jajka z cukrem przez około 10 min. W tym czasie masa stanie się bardzo puszysta, ale i na tyle gęsta, że po wyjęciu łopatek miksera przez dłuższą chwilę pozostanie wgłębienie. U mnie zajęło to 8 min. Wsypać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Wlać stopioną na parze lub w mikrofalówce czekoladę. Wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st.C przez 20 - 25min..
Pozostawiamy do ostygnięcia.


MASA TRUFLOWA:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 350 g białej czekolady
  • 250 g zmielonego twarożku 
Śmietankę lekko podgrzać. Odstawić, dołożyć połamaną w małe kawałki i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Masę całkowicie ostudzić. Dodać twarożek i dokładnie wymieszać. Wylać masę na ciasto i wstawić na 2 godz. do lodówki.
Po stężeniu masy ozdobić ciasto wiórkami z ciemnej czekolady i posypać delikatnie gorzkim kakao.




16 komentarzy:

  1. Cudowne! Koniecznie muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj kusisz mnie od samego rana :) Jestem w pracy a nie mam nic słodkiego pod ręką :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniko, chyba poprosze Cię o rękę! Obłęd to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! szalejesz Kochana, cudo:))

    OdpowiedzUsuń
  5. zachwyciło mnie :) pięknie się prezentuje!! i piękną masz paterę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho wygląda super, z chęcią bym spróbowała kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie, jesteś mistrzynią wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy sam spod można upiec dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nic mu nie powinno zaszkodzić przetrzymanie przez noc w lodówce:) Pozdrawiam i życzę powodzenia.

      Usuń
  9. Czy sam spod można upiec dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy sam spod można upiec dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki ?

    OdpowiedzUsuń