wtorek, 24 września 2013

KWIATUSZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ




Małe delikatne ciasteczka z odrobiną różanej marmolady. Idealne na deszczowe popołudnie z dobrą książką.

KWIATUSZKI Z MARMOLADĄ:
  • 450g mąki
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka łyżeczek marmolady różanej do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem, jajkami, mlekiem. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia..
Ciasto rozwałkowujemy na omączonej stolnicy i wykrawamy foremką ciastka w kształcie kwiatków. W każdym kwiatku robimy wgłębienie np. nóżką kieliszka.
Gotowe kwiatki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, bo ciastka w czasie pieczenia urosną.
Piekarnik nagrzewamy do 180st.C i w tak rozgrzanym  pieczemy ciasteczka przez 20min.
Studzimy na kratce i na koniec wgłębienia uzupełniamy marmoladą.



14 komentarzy:

  1. na deszczowe popołudnie do dobrej herbatki mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebawem już tych deszczowych dni będzie więcej, trzeba napiec tych ciasteczek na zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kobieto, kiedy Ty śpisz i pracujesz, skoro cały czas gotujesz?!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne maleństwa, akurat piję kawkę, aż żal, ze nie mam tych pysznych ciasteczek w zasięgu ręki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciasteczka to chętnie zabrałabym ze sobą wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie małe śliczności :) Te oczka z marmolady wyglądają smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ŚLICZNE .ZAWSZE NA POCZĄTKU WYJADAM MARMOLADĘ

    OdpowiedzUsuń
  8. ŚLICZNE .ZAWSZE NA POCZĄTKU WYJADAM MARMOLADĘ

    OdpowiedzUsuń
  9. ale słodziutkie :) Jak z mojego dzieciństwa, kupne na stoliku u babci :D

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają prawie jak te sklepowe, proste rozwiązania są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojjj kojarzą mi się z dzieciństwem mniaam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Córcia sobie zażyczyła jutro, że będziemy piekły... no to mnie załatwiłaś, a miałam leżakować przez cały dzień :) Ale tak na poważnie, to przepis warty wykorzystania... dziękuje

    OdpowiedzUsuń