piątek, 1 sierpnia 2014

CIASTO PYCHOTKA






Pychotka jest jednym z tych ciast, którym nie sposób się oprzeć. Trochę przypomina ciasto milionera i 3 bitt. Ale przypomina robi wielką różnicę. W oryginale ciasto wykończone jest mielonymi orzechami, ale ja dzisiaj posypałam je pokruszonym biszkoptem czekoladowym, który został mi po upieczeniu tortu.

CIASTO PYCHOTKA:
blaszka 23x27cm
ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru 
  • 4 żółtka
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną częścią wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Drugą część ciasta chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto około 15min. Ciasto powinno mieć lekko rumiany kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na kratkę i odstawiamy do wystudzenia. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta.

bita śmietana:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem i cukrem pudrem.

dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • garść posiekanych orzechów lub pokruszonego biszkoptu
Ciasto składamy po kolei warstwami. Pierwsze ciasto, następnie bita śmietana, drugie ciasto, masa kajmakowa i na końcu posypujemy całość siekanymi orzechami lub pokruszonym biszkoptem.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, co pozwoli ciastu zmięknąć.



9 komentarzy:

  1. Jak się nazywa, tak i wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wygląda przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. od dzisiaj nie jem słodyczy, nie będę się przyglądać takim smakołykom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwa na pewno nie jest myląca, bo to ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda fantastycznie :) Cudownie rozpustne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie pychotka :) A na pierwszy rzut oka wyglada na sernik :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. o tak takie ciacho musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń