Lekko i pysznie, a do tego szybko. Złociste kawałki dorsza z sałatą i marynowanymi warzywami.
DORSZ NA KOLOROWEJ SAŁACIE:
- 1 filet z dorsza (bez skóry)
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 małe ogórki gruntowe
- 1/3 strąka czerwonej papryki
- 1 mały pomidor
- 3 mini korniszony
- 5 cebulek marynowanych
- 3-4 kukurydze marynowane
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Dorsza myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w skłóconym jajku oraz mące. Smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia.
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka gruntowego kroimy w pół -talarki, a paprykę na niezbyt długie paski. Do sałaty dorzucamy marynowane cebulki przekrojone na pół i mini korniszony oraz pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Kukurydzę kroimy na 3-4 mniejsze kawałki i również dodajemy do sałaty. Delikatnie mieszamy i polewamy sosem winegret. Na wierzchu układamy kawałki dorsza.
Świetny pomysł, chętnie bym zjadła taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryby, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam:) Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńJak pysznie i zdrowo, mniam!
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na podanie ryby, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowe fotki !
OdpowiedzUsuńtaką sałatką bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuń