piątek, 15 sierpnia 2014

SPAGHETTI Z BOBEM






Czas goni jak szalony. Wykorzystuję ostatnie dni wakacji, cieszę się ogrodem i byciem z rodzinką. Oczywiście gotuję, ale chwilowo brak czasu na zdjęcia i przygotowywanie postów. Ale przyrzekam, że się poprawię. Dzisiaj fajny przepis na szybkie spaghetti z dodatkiem bobu, którego teraz wszędzie pod dostatkiem.

SPAGHETTI Z BOBEM:

  • 400g makaronu spaghetti
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 malutkie papryczki peperoni
  • 200g bobu
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • sól, pieprz

  • Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. W osobnym garnku gotujemy również wodę z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru, co pozwoli na to, by bób nie stracił swojego intensywnego koloru. Bób gotujemy 15 -25min w zależności od tego jak stare są ziarna. .Makaron i bób odcedzamy Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek i pokrojone drobno papryczki. Dodajemy posiekane zioła. Na koniec wsypujemy ugotowany bób.Doprawiamy solą i pieprzem.  Łączymy go z sosem z patelni, lekko mieszając. Podajemy na ogrzanych talerzach.



    7 komentarzy:

    1. Przepysznie prezentuje się całość :)
      Pozdrawiamy

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo fajny przepis, tym bardziej, że mam zamrożony bób :))

      OdpowiedzUsuń
    3. kocham bób, ale w spaghetti go jeszcze nie jadłam :)

      OdpowiedzUsuń
    4. z bobem nie jadłam, czas to zmienić:)

      OdpowiedzUsuń
    5. fajny, lekki i syty obiad :)

      OdpowiedzUsuń