SPAGHETTI Z BOBEM
Czas goni jak szalony. Wykorzystuję ostatnie dni wakacji, cieszę się ogrodem i byciem z rodzinką. Oczywiście gotuję, ale chwilowo brak czasu na zdjęcia i przygotowywanie postów. Ale przyrzekam, że się poprawię. Dzisiaj fajny przepis na szybkie spaghetti z dodatkiem bobu, którego teraz wszędzie pod dostatkiem.
SPAGHETTI Z BOBEM:
400g makaronu spaghetti
3 - 4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 malutkie papryczki peperoni
200g bobu
1 łyżka posiekanego oregano
1 łyżka posiekanej bazylii
sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. W osobnym garnku gotujemy również wodę z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru, co pozwoli na to, by bób nie stracił swojego intensywnego koloru. Bób gotujemy 15 -25min w zależności od tego jak stare są ziarna. .Makaron i bób odcedzamy Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek i pokrojone drobno papryczki. Dodajemy posiekane zioła. Na koniec wsypujemy ugotowany bób.Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy go z sosem z patelni, lekko mieszając. Podajemy na ogrzanych talerzach.
Przepysznie prezentuje się całość :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Bardzo fajny przepis, tym bardziej, że mam zamrożony bób :))
OdpowiedzUsuńkocham bób, ale w spaghetti go jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńz bobem nie jadłam, czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńOoo jaki ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńfajny, lekki i syty obiad :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuń