Łatwy i szybki sposób na ciekawą pastę do chleba, która zachwyca kolorem i smakiem.
PASTA Z BOBU:
- 1 szkl bobu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 15 -25 min. Czas gotowania zależy od młodości ziaren. Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Czosnek obieramy i razem z bobem umieszczamy w misce. Dolewamy 2 łyżki oliwy i blendujemy wszystko na gładką masę. W razie konieczności dolewamy jeszcze łyżkę oliwy i doprawiamy solą. Gotową pastę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Świetny pomysł na pastę kanapkową! :)
OdpowiedzUsuńciekawe musze ja zrobic
OdpowiedzUsuńPomysłowe i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jej smaku :)
OdpowiedzUsuńfajna pasta!:)
OdpowiedzUsuńale pięknie podana!
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie jej smak, hmm.. musze się skusić :)
Robiłam podobną pastę, tylko bez cukru:) Była wspaniała. Muszę jeszcze zrobić:)
OdpowiedzUsuńMniam :) Bób bardzo lubimy, ale pasty jeszcze z niego nie robiłam!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na pastę :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za recenzję. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń