środa, 6 sierpnia 2014

PASTA Z BOBU






Łatwy i szybki sposób na ciekawą pastę do chleba, która zachwyca kolorem i smakiem. 

PASTA Z BOBU:

  • 1 szkl bobu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 15 -25 min. Czas gotowania zależy od młodości ziaren. Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Czosnek obieramy i razem z bobem umieszczamy w misce. Dolewamy 2 łyżki oliwy i blendujemy wszystko na gładką masę. W razie konieczności dolewamy jeszcze łyżkę oliwy i doprawiamy solą. Gotową pastę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.



11 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na pastę kanapkową! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie podana!
    Ciekawi mnie jej smak, hmm.. musze się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobną pastę, tylko bez cukru:) Była wspaniała. Muszę jeszcze zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :) Bób bardzo lubimy, ale pasty jeszcze z niego nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis idealny!Sprawdziłam i gorąco polecam ! ;)


    www.wdziurawymkotle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za recenzję. Pozdrawiam:)

      Usuń