środa, 6 sierpnia 2014

PASTA Z BOBU






Łatwy i szybki sposób na ciekawą pastę do chleba, która zachwyca kolorem i smakiem. 

PASTA Z BOBU:

  • 1 szkl bobu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 15 -25 min. Czas gotowania zależy od młodości ziaren. Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Czosnek obieramy i razem z bobem umieszczamy w misce. Dolewamy 2 łyżki oliwy i blendujemy wszystko na gładką masę. W razie konieczności dolewamy jeszcze łyżkę oliwy i doprawiamy solą. Gotową pastę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.



10 komentarzy: