poniedziałek, 18 sierpnia 2014

DORSZ NA KOLOROWEJ SAŁACIE








Lekko i pysznie, a do tego szybko. Złociste kawałki dorsza z sałatą i marynowanymi warzywami.

DORSZ NA KOLOROWEJ SAŁACIE:

  • 1 filet z dorsza (bez skóry)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 1/3 strąka czerwonej papryki
  • 1 mały pomidor
  • 3 mini korniszony
  • 5 cebulek marynowanych
  • 3-4 kukurydze marynowane
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Dorsza myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w skłóconym jajku oraz mące. Smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia.
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka gruntowego kroimy w pół -talarki, a paprykę na niezbyt długie paski. Do sałaty dorzucamy marynowane cebulki przekrojone na pół i mini korniszony oraz pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Kukurydzę kroimy na 3-4 mniejsze kawałki i również dodajemy do sałaty. Delikatnie mieszamy i polewamy sosem winegret. Na wierzchu układamy kawałki dorsza.



6 komentarzy: