Cieplejsze dni zachęcają do długiego przebywania na świeżym powietrzu, zamiast niestety w kuchni. Teraz częściej przygotowuję małe dania, przekąski, które zabieram ze sobą na ogród. Najlepiej, jeżeli są to takie dania, które doskonale smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Dzisiaj taka właśnie propozycja. Mega szybka, prosta ale doskonale smakująca.
FRANCUSKIE ZAWIJASY:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g kabanosów
- 100g żółtego sera
- sól
- słodka i pikantna papryka sproszkowana
- suszona bazylia i oregano
Ciasto rozmrażamy i kroimy na prostokąty o bokach około 5 x7cm. Na każdym prostokącie układamy plasterek żółtego sera. Kabanosy kroimy na kawałki dopasowując je długością do krótszego boku ciasta. Na każdym prostokącie ciasta z serem układamy jeden -dwa kawałki kabanosa i ciasno zwijamy. Ruloniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z ruloników spryskujemy wodą lub delikatnie smarujemy za pomocą pędzelka. Zwilżone rulony posypujemy solą i papryką oraz suszonymi ziołami.
Gotową przekąskę wstawiamy d o piekarnika nagrzanego do temp.200st.C i w tak nagrzanym pieczemy przez 20 -25min. Ruloniki powinny nabrać ładnego, złotego koloru.
Świetne zawijasy, w sam raz na imprezę :)
OdpowiedzUsuńSzybki i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne, jak ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie przekąski, tylko potem za dużo ich zjadam ;))
OdpowiedzUsuńmniam! :0 lubię ciasto francuskie zapiekane słonymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuń