środa, 13 maja 2015

FRANCUSKIE ZAWIJASY





Cieplejsze dni zachęcają do długiego przebywania na świeżym powietrzu, zamiast niestety w kuchni. Teraz częściej przygotowuję małe dania, przekąski, które zabieram ze sobą na ogród. Najlepiej, jeżeli są to takie dania, które doskonale smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Dzisiaj taka właśnie propozycja. Mega szybka, prosta ale doskonale smakująca.

FRANCUSKIE ZAWIJASY:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g kabanosów
  • 100g żółtego sera
  • sól
  • słodka i pikantna papryka sproszkowana
  • suszona bazylia i oregano
Ciasto rozmrażamy i kroimy na prostokąty o bokach około 5 x7cm. Na każdym prostokącie układamy plasterek żółtego sera. Kabanosy kroimy na kawałki dopasowując je długością do krótszego boku ciasta. Na każdym prostokącie ciasta z serem układamy jeden -dwa kawałki kabanosa i ciasno zwijamy. Ruloniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z ruloników spryskujemy wodą lub delikatnie smarujemy za pomocą pędzelka. Zwilżone rulony posypujemy solą i papryką oraz suszonymi ziołami.
Gotową przekąskę wstawiamy d o piekarnika nagrzanego do temp.200st.C i w tak nagrzanym pieczemy przez 20 -25min. Ruloniki powinny nabrać ładnego, złotego koloru.




5 komentarzy: