wtorek, 5 maja 2015

PIEROGI ZIEMNIACZANE






Te małe odsmażane pierożki z ciasta ziemniaczanego robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem wychodziły pyszne. Nie ważne czy podane z podsmażoną cebulką czy z sosem np. koperkowym. Zawsze smaczne, z chrupiącą panierką świetne są zarówno jako przekąska jak i danie obiadowe. No i jeszcze jedna poważna zaleta tego dania - te pierożki to kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków.

PIEROGI ZIEMNIACZANE:
ciasto:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 surowe  jajka
  • około 300g mąki pszennej
  • sól
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub praskę. Dodajemy do nich dwa surowe jajka oraz szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Mąki dosypujemy tyle, aby ciasto było dość zbite i nie rozsypywało się w rękach.

farsz:
  • 250g ugotowanego mięsa drobiowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100g pieczarek
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
ponadto:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Po chwili dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Przesmażamy chwilę, aby woda z pieczarek odparowała. Dodajemy do nich pokrojone drobno mięso i ugotowane na miękko jajka. Doprawiamy farsz koperkiem oraz solą i pieprzem.
Z przygotowanego ciasta formujemy wałek, a następnie dzielimy go na niewielkie porcje. Lekko spłaszczamy nadając kawałkom ciasta formę koła. Na każdy placuszek nakładamy porcję farszu i zlepiamy w identyczny sposób, jak pierogi. 
Gotowe pierożki ziemniaczane obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Podajemy z surówką lub z sosem.





6 komentarzy:

  1. Myślę, że to bajeczne połączenie, zapisuję sobie ten przepis, Moniko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!! O ile tak można napisać o pierogach :D Ale zapowiadają się tak pysznie, że inaczej napisać nie mogę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pomysłowe pierogi! Wyglądają cudownie i na chętnie takie kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe i smaczne pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, pierogi wygląda ją pysznie, muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysl na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń