Te małe odsmażane pierożki z ciasta ziemniaczanego robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem wychodziły pyszne. Nie ważne czy podane z podsmażoną cebulką czy z sosem np. koperkowym. Zawsze smaczne, z chrupiącą panierką świetne są zarówno jako przekąska jak i danie obiadowe. No i jeszcze jedna poważna zaleta tego dania - te pierożki to kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków.
PIEROGI ZIEMNIACZANE:
ciasto:
- 1kg ugotowanych ziemniaków
- 2 surowe jajka
- około 300g mąki pszennej
- sól
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub praskę. Dodajemy do nich dwa surowe jajka oraz szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Mąki dosypujemy tyle, aby ciasto było dość zbite i nie rozsypywało się w rękach.
farsz:
- 250g ugotowanego mięsa drobiowego
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100g pieczarek
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
ponadto:
- 1 jajko
- bułka tarta
Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Po chwili dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Przesmażamy chwilę, aby woda z pieczarek odparowała. Dodajemy do nich pokrojone drobno mięso i ugotowane na miękko jajka. Doprawiamy farsz koperkiem oraz solą i pieprzem.
Z przygotowanego ciasta formujemy wałek, a następnie dzielimy go na niewielkie porcje. Lekko spłaszczamy nadając kawałkom ciasta formę koła. Na każdy placuszek nakładamy porcję farszu i zlepiamy w identyczny sposób, jak pierogi.
Gotowe pierożki ziemniaczane obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Podajemy z surówką lub z sosem.
Myślę, że to bajeczne połączenie, zapisuję sobie ten przepis, Moniko :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!! O ile tak można napisać o pierogach :D Ale zapowiadają się tak pysznie, że inaczej napisać nie mogę :D
OdpowiedzUsuńJakie pomysłowe pierogi! Wyglądają cudownie i na chętnie takie kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe i smaczne pierogi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, pierogi wygląda ją pysznie, muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysl na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków :)
OdpowiedzUsuń