Ciasto lekkie, a jednocześnie wilgotne. Utrzymujące swoją świeżość przez nawet 4 dni, bez żadnej straty dotyczącej smaku. Dodatkowym atutem jest fakt, że do jego przygotowania nie potrzebujemy ani wagi, ani innej miarki. Tutaj rolę miarki pełni pusty kubeczek po jogurcie. Kiedyś już piekłam takie ciasto, ale tym razem powstał keks bogato nadziany bakaliami.
KEKS KUKURYDZIANO - MAKOWY:
forma keksowa
- 3 jajka
- 1 kubek jogurtu naturalnego 150g
- 1 kubeczek po jogurcie cukru
- 1 kubeczek po jogurcie oleju
- 2 kubeczki po jogurcie mąki kukurydzianej
- 1 kubeczek po jogurcie mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kubeczek po jogurcie mieszanych bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, morele)
- 1/3 kubeczka po jogurcie suchego maku
Żółtka miksujemy z cukrem, jogurtem, olejem i obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
Do powstałej masy dodajemy 1/3 ubitych białek i szybko oraz energicznie mieszamy. Dosypujemy bakalie i następnie dodajemy resztę białek, które już łączymy z masą bardzo delikatnie.
Ciasto wlewamy do formy keksowej, którą wykładamy wcześniej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 35 - 40min.
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Świetny ten keks, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńmega keks, musiał smakować wybornie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIm więcej bakalii w keksie tym smaczniej, tutaj widzę keks doskonały :)
OdpowiedzUsuń