Biszkopt, bita śmietana, ser, i mnóstwo pysznych orzeźwiających truskawek. Wszystkiego dopełnia galaretka. Jak dla mnie brakuje jedynie leżaka.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI:
tortownica śr 23cm
- opakowanie biszkoptów
- 100ml śmietany kremówki 36%
- 500g sera mielonego (użyłam twarogu na serniki w wiaderku)
- 2 łyżki cukru pudru
- 500g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, natomiast drugą według przepisu na opakowaniu, a więc w 1/2 litra wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Biszkopty kruszymy i układamy na dnie tortownicy, lekko dociskając.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i następnie dodajemy do niej zmielony ser. Na końcu dosypujemy cukier puder i wystudzoną galaretkę ( do masy używamy galaretki rozpuszczonej w jednej szklance wody ). Biszkopty na dnie zalewamy niewielką ilością masy serowej i wstawiamy do lodówki do stężenia. Wlewamy tylko trochę masy, aby biszkopty nie podniosły się. Kiedy biszkopty zastygną wlewamy połowę pozostałej masy i wstawiamy z powrotem do lodówki. Po około 30min, kiedy masa zastygnie wylewamy na nią połowę drugiej galaretki. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30min i po zastygnięciu wylewamy resztę masy serowej. Schładzamy.
Truskawki płuczemy, odsączamy i pozbawiamy szypułek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki lub jeśli wolimy pozostawiamy w całości. Zalewamy je resztą galaretki i ponownie chłodzimy.
Podajemy udekorowane listkami mięty.
Apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, lubię z galaretką :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zaczyna się sezon na takie ciacha na zimno, z truskawkami pychota :)
OdpowiedzUsuńa ten ser to ma myc mascarpone bo nie widze w przepisie jaki ale ciasto pycha
OdpowiedzUsuńJa użyłam zwykłego sera mielonego na serniki w wiaderku. Można też kupić zwykły twaróg półtłusty i zmielić go przed dodaniem do masy. Pozdrawiam:)
Usuńdzięki siliczne napweeno wyprubuje pszepis
UsuńWow, ciasto wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci wyszły warstwy!
Imponujące ciacho :)
OdpowiedzUsuń