czwartek, 18 czerwca 2015

BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI





Co to byłby za czerwiec bez drożdżówek z truskawkami. Pysznymi, pachnącymi, które można zabrać ze sobą wszędzie, gdziekolwiek podążamy. Już kiedyś podobny przepis pojawił się na blogu, ale dzisiaj wersja drożdżówek przygotowanych na kształt jagodzianek, ale z pysznym, truskawkowym nadzieniem, które zaskakuje aromatem miętowym.

BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI:
6 sztuk

  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl mleka
  • 12 g drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • szczypta soli
ponadto:
  • 200g truskawek 
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 5-6 listków świeżej mięty
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier oraz miękkie masło. Mieszamy masę łyżką, a następnie dodajemy 1 jajko, 1 żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączona stolnicę i dzielimy na  porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy podłużne bułki, lekko spłaszczamy, posypujemy środek niewielką ilością kaszy manny, która wchłonie nadmiar soku z truskawek i układamy na niej kilka przekrojonych truskawek oraz posiekaną drobniutko miętę. Zlepiamy dokładnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Wierzch bułek smarujemy pędzelkiem maczanym w białku, a następnie posypujemy kruszonką.

KRUSZONKA:

  • 2,5g masła
  • 3g mąki
  • 2,5g cukru
Składniki połączyć ze sobą za pomocą widelca, aż kruszonka przybierze formę różnej wielkości kuleczek.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułki przez 25min. Studzimy na kratce kuchennej. Podajemy posypane cukrem pudrem.





8 komentarzy: