Naleśniki to jedno z ulubionych dań dzieci, ale pewnie i wielu dorosłych nie może im się oprzeć. Jeśli dodatkowo są kolorowe i napełnione pysznym nadzieniem serowym, to ja jestem kupiona.
ŁACIATE NALEŚNIKI:
ciasto:
- 3/4 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka z wodą gazowaną ( pół na pół )
- 1 jajko
- łyżka oliwy
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki soku truskawkowego
nadzienie:
- 250g serka mascarpone
- 1/2 szkl śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
ponadto do dekoracji:
- garść świeżych owoców (poziomek, jagód, porzeczek)
- listki mięty
- cukier puder
Wszystkie składniki ciasta oprócz soku truskawkowego zmiksować na gładką masę. Do osobnej miseczki odlać 1/5 ciasta i dodać do niego sok. Wymieszać.
Na patelni za pomocą łyżki zrobić równoległe paski lub esy floresy z ciasta różowego, a na nie wylać porcję ciasta białego. Smażyć do ścięcia się ciasta, odwrócić na drugą stronę. Usmażyć i odłożyć na talerz .
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder i na końcu serek mascarpone. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy składniki.
Usmażone naleśniki smarujemy grubo nadzieniem serowym, zwijamy i na koniec dekorujemy drobnymi owocami i listkami mięty.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder i na końcu serek mascarpone. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy składniki.
Usmażone naleśniki smarujemy grubo nadzieniem serowym, zwijamy i na koniec dekorujemy drobnymi owocami i listkami mięty.
Takich naleśników jeszcze nie widziałam, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń