Sezon na truskawki w pełni, więc dzisiaj kolejny przepis na ciasto z truskawkami. Delikatny, puszysty biszkopt z masą śmietankową i świeżymi, pachnącymi latem truskawkami. Ciasto przygotowane w formie torciku, ale można również upiec je w formie kwadratowej. Gwarantuję, że ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku.
BISZKOPT - TORCIK TRUSKAWKOWY:
tortownica śr.22cm lub
forma 23x27cm
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4szkl mąki pszennej
- 1/4szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy na trzy równe krążki.
masa śmietankowa:
masa śmietankowa:
- 200ml śmietanki kremówki 36%
- 150g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
ponadto:
- 100ml wody
- 50ml syropu barmańskiego mohito
- 500g truskawek
- kilka listków mięty lub melisy
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
Pierwszy krążek biszkoptu nasączamy 50ml mieszanki wody z syropem mohito. Ja zazwyczaj używam do nasączania ciast, bezalkoholowych syropów barmańskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć jako dodatku do wody alkoholu.
Na nasączony spód wykładamy 1/3 masy śmietankowej i układamy na niej kilka pokrojonych w plasterki truskawek. Identycznie postępujemy z drugim piętrem tortu. Na końcu nasączamy pozostałymi 50ml ponczu ostatni krążek ciasta i następnie wykładamy na niego resztę masy. Rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta, pokrywając również boki. Na końcu dekorujemy ciasto połówkami truskawek i świeżymy listkami mięty lub melisy.
Wspaniały! Ja też ostatnio robię podobne torty, w końcu czekałam na sezon truskawkowy tak długo :)))
OdpowiedzUsuńAle kuszący :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny! Truskawkowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda
OdpowiedzUsuń