piątek, 19 czerwca 2015

JARSKA MŁODA KAPUSTA DUSZONA




Dzisiaj przepis na młodą kapustę. Delikatne danie, które może być z dodatkiem młodych ziemniaków doskonałym daniem obiadowym, lub podana samodzielnie lekką kolacją.

JARSKA MŁODA KAPUSTA:

  • 1/2 główki młodej kapusty białej
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szkl wody
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki świeżego koperku
Kapustę drobno szatkujemy wrzucamy na patelnię  i zalewamy ją wodą. Dodajemy do niej startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz posiekaną drobno cebulkę. Pieczarki obieramy i po pokrojeniu ich na plasterki dokładamy do reszty warzyw. Włączamy palnik i dusimy warzywa na niewielkim ogniu 15 -20 min. Warzywa powinny być podduszone, ale nie rozgotowane. Delikatnie posypujemy je mąką i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Potrawę solimy i pieprzymy do smaku, a na końcu wlewamy słodką śmietankę. Potrawę posypujemy obficie, posiekanym świeżym koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz