Dzisiaj przepis na młodą kapustę. Delikatne danie, które może być z dodatkiem młodych ziemniaków doskonałym daniem obiadowym, lub podana samodzielnie lekką kolacją.
JARSKA MŁODA KAPUSTA:
- 1/2 główki młodej kapusty białej
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 250g pieczarek
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szkl wody
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- 3 łyżki świeżego koperku
Kapustę drobno szatkujemy wrzucamy na patelnię i zalewamy ją wodą. Dodajemy do niej startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz posiekaną drobno cebulkę. Pieczarki obieramy i po pokrojeniu ich na plasterki dokładamy do reszty warzyw. Włączamy palnik i dusimy warzywa na niewielkim ogniu 15 -20 min. Warzywa powinny być podduszone, ale nie rozgotowane. Delikatnie posypujemy je mąką i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Potrawę solimy i pieprzymy do smaku, a na końcu wlewamy słodką śmietankę. Potrawę posypujemy obficie, posiekanym świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz