Wystarczy przejść się na krótki spacer, aby natknąć się na zwykłe z wyglądu krzaki. Te niby zwykłe krzaki mają jednak cudowne i niezwykle zdrowe właściwości. Świetny jako środek uodparniający, ale przede wszystkim nieoceniony przy przeziębieniach. Syrop z kwiatów czarnego bzu dopełnia moje cudowne trio, na które składają się jeszcze syropy z mniszka i młodych pędów sosny. Dopełnieniem i swoistą kropką na i na zimę będzie jeszcze sok z owoców z czarnego bzu, ale o tym nieco później. Dzisiaj - jak przygotować sok z kwiatów bzu? Pyszny solo, do rozcieńczania z wodą, doskonały dodatek do nasączania ciast i przygotowywania drinków.
SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU:
- 40 baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu
- 1kg cukru
- 20g kwasku cytrynowego
- 1 litr wody
Kwiaty zrywamy w suchy słoneczny dzień, delikatnie odcinając je, najlepiej za pomocą nożyczek. Delikatnie układamy je w szerokim naczyniu lub woreczku nie zawiązując go. Staramy się obchodzić z kwiatami jak najdelikatniej, aby nie obsypać drogocennego pyłku.
Po przyniesieniu do domu rozkładamy delikatnie kwiaty bzu na gazecie, aby pozwolić uciec z kwiatów im ewentualnym mieszkańcom.
W rondelku zagotowujemy litr wody z kilogramem cukru i kwaskiem cytrynowy,. W osobnym naczyniu umieszczamy kwiaty bzu odcinając jak najkrócej wszystkie zielone łodyżki. Jeśli tego nie zrobicie, syrop będzie miał gorzki posmak.
Tak przygotowany syrop zalewamy zagotowaną wodą, przykrywamy i odstawiamy na 2-3dni.
Raz dziennie delikatnie syrop mieszamy, a po upływie trzech dni przelewamy go do małych słoiczków, zlewając go przez podwójnie złożoną gazę.
Świetny syrop :)
OdpowiedzUsuńPlanuje właśnie spacerek i zbiory :) syropek cudny i jaki zdrowy:)
OdpowiedzUsuńoo.. z mleczy również robimy w domu!
OdpowiedzUsuńwiem o cudownych właściwościach bzu, jednak u mnie w domu mało kto umie się do niego przekonać.. sama nawet nie wiem dlaczego :O
Zabieram się za zrobienie takiego syropu, ale jakoś jeszcze mi nie po drodze ;) Wygląda świetnie u Ciebie! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTylko nie kwasek. Po co pakowac chemię sobie jeszcze w domu. Jest wspaniala cytryna.
OdpowiedzUsuń