Jakoś nie mogę się oprzeć truskawkom. I choć zrobiłam sobie przerwę, ponieważ deszcz sprawił, że truskawki były przez kilka dni po prostu niesmaczne, to dzisiaj wracam po raz kolejny do tych cudownych owoców.
TORCIK ŚMIETANKOWO CZEKOLADOWY:
tortownica śr.22cm lub
forma 23x27cm
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4szkl mąki pszennej
- 1/4szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy na trzy równe krążki.
masa śmietankowa:
masa śmietankowa:
- 100ml śmietanki kremówki 36%
- 100g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
masa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 100g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
poncz do nasączenia biszkoptu:
- 100ml wody
- 50ml syropu barmańskiego rum z czekoladą
ponadto:
- 500g truskawek
- kilka listków mięty lub melisy
przygotowanie masy śmietankowej:
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Tak przygotowana masę śmietankową odstawiamy do lodówki.
przygotowanie masy czekoladowej:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
przygotowanie ponczu:
Mieszamy wodę z syropem do momentu połączenia się składników, a następnie dzielimy tak przygotowany poncz na trzy 50ml porcje.
składanie ciasta:
przygotowanie masy czekoladowej:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
przygotowanie ponczu:
Mieszamy wodę z syropem do momentu połączenia się składników, a następnie dzielimy tak przygotowany poncz na trzy 50ml porcje.
składanie ciasta:
Pierwszy krążek biszkoptu nasączamy 50ml mieszanki wody z syropem rumowo - czekoladowym.
Na nasączony spód wykładamy 1/3 masy śmietankowej i układamy na niej kilka pokrojonych w plasterki truskawek. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, który również ponczujemy 50ml ponczu. Wykładamy na niego 1/2 masy czekoladowej i przykrywamy ją ostatnim blatem biszkoptu. Na końcu nasączamy pozostałymi 50ml ponczu ostatni krążek ciasta i następnie wykładamy na niego resztę masy dekorując według uznania. Na końcu dekorujemy ciasto połówkami truskawek i świeżymy listkami mięty.
Po prostu obłędny!:)
OdpowiedzUsuńSmakowitości! Idealny torcik na lato :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort! Idealne połączenie czekolada i truskawki :)
OdpowiedzUsuń