sobota, 27 czerwca 2015

TORT TRUSKAWKOWO - CZEKOLADOWY




Jakoś nie mogę się oprzeć truskawkom. I choć zrobiłam sobie przerwę, ponieważ deszcz sprawił, że truskawki były przez kilka dni po prostu niesmaczne, to dzisiaj wracam po raz kolejny do tych cudownych owoców.


TORCIK ŚMIETANKOWO CZEKOLADOWY:
tortownica śr.22cm lub
forma 23x27cm

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4szkl mąki pszennej
  • 1/4szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy na trzy równe krążki.

masa śmietankowa:

  • 100ml śmietanki kremówki 36%
  • 100g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
masa czekoladowa:
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 100ml wody
  • 50ml syropu barmańskiego rum z czekoladą
ponadto:
  • 500g truskawek
  • kilka listków mięty lub melisy
przygotowanie masy śmietankowej:
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Tak przygotowana masę śmietankową odstawiamy do lodówki.
przygotowanie masy czekoladowej:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej  lub w kuchence mikrofalowej. Odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. 
przygotowanie ponczu:
Mieszamy wodę z syropem do momentu połączenia się składników, a następnie dzielimy tak przygotowany poncz na trzy 50ml porcje.
składanie ciasta:
Pierwszy krążek biszkoptu nasączamy 50ml mieszanki wody z syropem rumowo - czekoladowym. 
Na nasączony spód wykładamy 1/3 masy śmietankowej i układamy na niej kilka pokrojonych w plasterki truskawek.  Przykrywamy kolejnym blatem ciasta, który również ponczujemy 50ml ponczu. Wykładamy na niego 1/2 masy czekoladowej i przykrywamy ją ostatnim blatem biszkoptu. Na końcu  nasączamy pozostałymi 50ml ponczu ostatni krążek ciasta i następnie wykładamy na niego resztę masy dekorując według uznania. Na końcu dekorujemy ciasto połówkami truskawek i świeżymy listkami mięty.





3 komentarze: