środa, 17 czerwca 2015

PLACKI WIELOWARZYWNE





Pomysł na te placki zrodził się trochę z nudy, odrobinę z chęci wykorzystania zalegających składników. A nie od dziś wiadomo, że najlepsze pomysły na pyszne potrawy rodzą się z biedy lub nudy, to i tym razem wyszło pysznie, niebanalnie i jeszcze zaskakująco dla biesiadników.

PLACKI WIELOWARZYWNE:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duży burak
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżych liści szpinaku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia
Ziemniaki, buraka i marchewki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do startych warzyw dodajemy drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Szpinak myjemy, odsączamy i następnie dokładamy do wymieszanych wcześniej warzyw. Wbijamy jajko, dodajemy 2 -3 łyżki mąki, aby masę zagęścić. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej niewielkiej wielkości placki. 
Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku, układamy na talerzu, dodajemy kleks z gęstej śmietany i podajemy.




5 komentarzy: