Długi weekend, święto i nieco więcej czasu, może więc upiec by ciasto. Ja przygotowałam ciasto w duchu patriotycznym. Biały biszkopt przełożony masą serową i wykończony masą truskawkową w intensywnej czerwieni.
CIASTO PATRIOTYCZNE Z TRUSKAWKAMI:
blaszka 23x23cm
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy po łyżce cukier. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna blaszki i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
masa serowa:
- 1kg mielonego twarogu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5-6 łyżek gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie powolutku wlewamy do sera, cały czas miksując, aby nie powstały grudki. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze moment.
Wystudzony biszkopt przekrajamy na dwa placki. Na pierwszy z blatów wykładamy 3/4 masy serowej,wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na jego wierzchu rozsmarowujemy resztę masy serowej.
masa truskawkowa:
- 500g mrożonych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Truskawki rozmrażamy, ale tylko na tyle, aby poradził sobie z ich rozdrobnieniem blender. Wsypujemy je do wysokiego naczynia i rozdrabniamy, a następnie wlewamy galaretkę. Od tego momentu musimy postępować bardzo szybko, bo galaretka błyskawicznie zastyga przy zmrożonych truskawkach. Jak tylko owoce połączą się z galaretką natychmiast wylewamy je na rozsmarowaną na cieście masę serową. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godz, aby stężało całkowicie.
Elegancko się prezentuje :) O pysznym smaku tego ciasta jestem przekonana :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho i do herbatki jeden kawałek poproszę
OdpowiedzUsuńJutro święto flagi, ciasto będzie idealne :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho na zaspokojenie ochoty na slodkie, lubię jak sa one przełamane owocami :)
OdpowiedzUsuń