piątek, 1 maja 2015

CIASTO Z TRUSKAWKAMI - PATRIOTYCZNE





Długi weekend, święto i nieco więcej czasu, może więc upiec by ciasto. Ja przygotowałam ciasto w duchu patriotycznym. Biały biszkopt przełożony masą serową i wykończony masą truskawkową w intensywnej czerwieni. 

CIASTO PATRIOTYCZNE Z TRUSKAWKAMI:
blaszka 23x23cm
biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru

Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy  po łyżce cukier.  Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna blaszki i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5-6 łyżek gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie powolutku wlewamy do sera, cały czas miksując, aby nie powstały grudki. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze moment.
Wystudzony biszkopt przekrajamy na dwa placki. Na pierwszy z blatów wykładamy 3/4 masy serowej,wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na jego wierzchu rozsmarowujemy resztę masy serowej.

masa truskawkowa:
  • 500g mrożonych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Truskawki rozmrażamy, ale tylko na tyle, aby poradził sobie z ich rozdrobnieniem blender. Wsypujemy je do wysokiego naczynia i rozdrabniamy, a następnie wlewamy galaretkę. Od tego momentu musimy postępować bardzo szybko, bo galaretka błyskawicznie zastyga przy zmrożonych truskawkach. Jak tylko owoce połączą się z galaretką natychmiast wylewamy je na rozsmarowaną na cieście masę serową. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godz, aby stężało całkowicie.







4 komentarze:

  1. Elegancko się prezentuje :) O pysznym smaku tego ciasta jestem przekonana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho i do herbatki jeden kawałek poproszę

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro święto flagi, ciasto będzie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ciacho na zaspokojenie ochoty na slodkie, lubię jak sa one przełamane owocami :)

    OdpowiedzUsuń