czwartek, 21 kwietnia 2016

BABKA JOGURTOWA Z ARONIĄ





Co prawda okres wielkiej nocy za nami, ale u mnie w domu jest pewien fan babki, który cały rok o nią prosi. Dlatego też, kiedy odnalazł się słoiczek aronii w domowej spiżarni, pomysł na babkę sam się nasunął. Lekka, jogurtowa nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a nie dość, że smakuje wyśmienicie, to jeszcze cieszy oczy kolorem.

BABKA JOGURTOWA Z ARONIĄ:

  • 4 jajka
  • 220g cukru
  • 270g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml oleju
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki aronii (ze słoika lub mrożonej)
  • 30 ml soku aroniowego
Całe jajka wybijamy do misy miksera i po dodaniu cukru miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut. Jajka powinny być bardzo dobrze roztrzepane, puszyste, a cukier całkowicie lub prawie całkowicie rozpuszczony.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i następnie przesiewamy do misy z jajkami. Miksujemy na wolnych obrotach dolewając cienkim strumieniem oliwę oraz na końcu dodając jogurt naturalny.
Formę na babkę smarujemy masłem, lekko oprószamy mąką, otrzepując jej nadmiar i do tak przygotowanej wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy ciasta wlewamy sok z aronii i dodajemy owoce. Mieszamy, aby ciasto i nabrało ładnego różowego koloru. Różową część ciasta wlewamy do formy z ciastem białym. Ja swoją babkę zostawiłam w takiej pasiastej formie, ale można również przemieszać delikatnie ciasto widelcem. Powstaną wtedy dekoracyjne esy floresy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C ( funkcja góra - dół) lub 160st.C ( funkcja termoobieg) i w tak nagrzanym pieczemy babkę 40 - 45 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy babkę jeszcze około 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyciągamy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Dekorujemy według uznania.






inspiracja



5 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! :) Bardzo lubię różnego rodzaju babki, a tą z aronią zjadałabym całą sama!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest świetna! Nie wpadłabym na to, by do babki dodać aronię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyki smakują najlepiej :)) Babka wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń