poniedziałek, 18 kwietnia 2016

CIASTO KAPITAŃSKIE






Jeśli lubicie smak ajerkoniaku i tiramisu, to to ciasto będzie dla Was strzałem w dziesiątkę. Delikatny biszkopt, na którym ułożona jest masa o  posmaku likieru Adwokat z zanurzonymi kawowymi biszkoptami. Jakby tego było mało całość zwieńczona bitą śmietaną i dużą ilością kakao. Całość delikatna, a zarazem wyrazista.

CIASTO KAPITAŃSKIE:
blaszka:
24x27cm
ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 3/4szkl cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g mąki
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku i powoli cienkim strumieniem wlewamy  wodę i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wsypujemy do miski z ubitymi jajkami. Mieszamy całość delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki lub rózgi. Tak przygotowane ciasto wlewamy do blaszki, której dno wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp.175st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30 - 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez chwilę w piekarniku, a następnie studzimy do końca na kratce kuchennej.

MASA AJERKONIAKOWA:
  • 2 budynie śmietankowe ( ugotowane w 750ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150ml ajerkoniaku Adwokat
  • 200g masła
Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając jednak ilość mleka do 750ml łącznie na oba budynie. Odstawiamy je do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i ajerkoniakiem. Do utartej masy dodajemy powoli zimny budyń nadal ucierając całość na gładką, jednolitą masę.

PONCZ:
  • 100ml wody
  • 50ml syropu Irish Cream
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
  •  20 okrągłych biszkoptów
W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i następnie dolewamy do niej syrop. Wszystko mieszamy i studzimy.
Wystudzony biszkopt nasączmy około połową ponczu. Na dokładnie nasączonym biszkopcie umieszczamy połowę masy ajerkoniakowej. Biszkopty pojedynczo zanurzamy w pozostałym ponczu i układamy je na wcześniej ułożonej masie. Po ułożeniu wszystkich biszkoptów przykrywamy je resztą masy i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany, aby lekko się schłodziło i masa stężała.

BITA ŚMIETANA:
  • 500ml śmietanki kremowej 30%
  • 1- 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 2 łyżki ajerkoniaku Adwokat
ponadto:
  • gorzkie kakao do dekoracji
Śmietankę  ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wlewamy ajerkoniak. Wykładamy ubitą śmietankę na wcześnie przygotowane ciasto z masą ajerkoniakową. Lekko wyrównujemy i obsypujemy wierzch obficie gorzkim kakao.
Przed krojeniem i podaniem lekko schładzamy.





źródło 

5 komentarzy:

  1. Koleżanko!!!! Będę musiała poszeżyć spodnie!!! Takie cuda u ciebie, szkoda że mieszkasz daleko, wpadałabym do ciebie codziennie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciaasto musi być boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się genialnie i na pewno tak samo dobrze smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń