Ryby zawsze są mile widziane na moim stole. Ponieważ często je przyrządzam, staram się zmieniać dodatki i kombinować w ich zestawieniach. Dzisiaj w roli głównej pstrąg na zielonym szpinaku i kaszy jęczmiennej. Takie połączenie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Pyszne, delikatne i chyba całkiem fajnie wygląda na talerzu.
PSTRĄG NA KASZY JĘCZMIENNEJ:
- 1 pstrąg świeży
- 1 szkl kaszy jęczmiennej
- 1 mała cebulka
- 400g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- kolorowy mielony pieprz
- sok z limonki lub cytryny
- świeży koperek
- oliwa
Sprawiamy pstrąga, myjemy, filetujemy i dzielimy wzdłuż na dwie części. Filety skrapiamy sokiem z limonki, a następnie solimy i doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem i i smażymy na patelni grillowej.
Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jedną niewielką cebulkę drobno siekamy i podduszamy na łyżeczce oliwy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy do niej ugotowaną kaszę i po wymieszaniu doprawiamy ją solą i pieprzem.
Szpinak umieszczamy na patelni i po przesmażamy do momentu rozmrożenia i odparowania wody. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wlewamy śmietankę. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na ogrzany talerz wykładamy porcję kaszy, a następnie podduszony szpinak. Tak przygotowane danie wykańczamy układając na wierzchu porcję pstrąga.
Brawa za filetowanie ryby. Kwiatek do wazonu, a ryba na talerz. Jestem zachwycona :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia Tapenda
Wygląda pięknie i smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie, całość na duży plus :)
OdpowiedzUsuńsmacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńJestem na tak, takie dania mogę jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuń