sobota, 2 kwietnia 2016

PSTRĄG NA KASZY JĘCZMIENNEJ






Ryby zawsze są mile widziane na moim stole. Ponieważ często je przyrządzam, staram się zmieniać dodatki i kombinować w ich zestawieniach. Dzisiaj w roli głównej pstrąg na zielonym szpinaku i kaszy jęczmiennej. Takie połączenie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Pyszne, delikatne i chyba całkiem fajnie wygląda na talerzu.

PSTRĄG NA KASZY JĘCZMIENNEJ:

  • 1 pstrąg świeży
  • 1 szkl kaszy jęczmiennej
  • 1 mała cebulka
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • kolorowy mielony pieprz
  • sok z limonki lub cytryny
  • świeży koperek
  • oliwa
Sprawiamy pstrąga, myjemy, filetujemy  i dzielimy wzdłuż na dwie części. Filety skrapiamy sokiem z limonki, a następnie solimy i doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem i i smażymy na patelni grillowej.
Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jedną niewielką cebulkę drobno siekamy i podduszamy na łyżeczce oliwy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy do niej ugotowaną kaszę i po wymieszaniu doprawiamy ją solą i pieprzem.
Szpinak umieszczamy na patelni i po przesmażamy do momentu rozmrożenia i odparowania wody. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wlewamy śmietankę. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na ogrzany talerz wykładamy porcję kaszy, a następnie podduszony szpinak. Tak przygotowane danie wykańczamy układając na wierzchu porcję pstrąga. 




6 komentarzy:

  1. Brawa za filetowanie ryby. Kwiatek do wazonu, a ryba na talerz. Jestem zachwycona :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie i smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne danie, całość na duży plus :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem na tak, takie dania mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń