środa, 6 kwietnia 2016

CHAŁKA KAKAOWA




Pyszna, pulchna i do tego dwukolorowo zakręcona chałka.

CHAŁKA KAKAOWA:
2 małe keksówki
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyzki ciemnego gorzkiego kakao
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 60g cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • aromat pomarańczowy
ponadto na kruszonkę:
  • 1łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia zaczynu, czyli rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru w kilku łyżkach ciepłego mleka.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier i sól. Mieszamy i wlewamy lekko wyrośnięty zaczyn z drożdży oraz 1 jajko, miękkie masło i ciepłe, ale nie gorące mleko. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu pomarańczowego. Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem z końcówkami w kształcie haków. Kiedy powstanie gładkie ciasto, dzielimy je na pół. Jedną część  przekładamy do czystej miski oprószonej mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej części dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy ponownie, aż również powstanie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto kakaowe umieszczamy w osobnej misce lekko oprószonej kakao i również odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, ale niech nie kusi was dodanie większej ilości mąki.
Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę. Każde z dwóch ciast rozwałkowujemy na prostokąt, po czym układamy na jasnym cieście, ciasto kakaowe i dość ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Jeśli używamy małych keksówek to ciasto dzielimy na pół i układamy je w tychże keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Chałki pozostawiamy ponownie na około 30min do napuszenia, po czym smarujemy je mlekiem i posypujemy kruszonką. Kruszonkę przygotowujemy mieszając składniki w miseczce i ugniatając je najlepiej widelcem, aż powstaną kuleczki.
Piekarnik nagrzewamy do 180st.C  w pozycji góra -dół i w tak nagrzanym pieczemy chałki przez 35min, przy czym jeśli pod koniec zbyt mocno zaczną się rumienić wyłączamy górną grzałkę, pozostawiając tylko dolną. Jeśli mamy piekarnik bez tej funkcji, to wystarczy górę wypieku przykryć lekko folią aluminiową.
Wypieczone chałki studzimy na kratce.



6 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje :) Uwielbiam chałki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym zjadła taką chałkę do herbatki ;) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chałkę - mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię takie ciasta, bo są idealne również na śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda taka dwukolorowa wersja :)

    OdpowiedzUsuń