czwartek, 14 kwietnia 2016

PIZZA DUO






A gdyby tak zamiast standardowej pizzy, zamknąć pyszne szpinakowe nadzienie z dodatkiem suszonych pomidorów w dwóch warstwach ciasta na pizzę? To jest możliwe, a co ważniejsze pyszne. 

PIZZA DUO:
4 porcje
ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4szkl mleka z wodą (pół na pół)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
farsz:
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • kulka mozzarelli
  • 100g startego żółtego sera
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy
Przygotowanie ciasta na pizzę rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku. Resztę składników umieszczamy w misie miksera z końcówkami w formie haków i następnie wlewamy rozprowadzone drożdże. Wszystko razem krótko miksujemy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. które następnie wyjmujemy na omączoną stolnicę i pozostawiamy przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.
Szpinak krótko przesmażamy, do momentu odparowania wody,Następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem i odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy cienko. Za pomocą miseczki lub radełka wykrawamy z rozwałkowanego ciasta 8 kółek. Każde z kółek nakłuwamy widelcem, co zapobiegnie powstawaniu wybrzuszeń podczas pieczenia i następnie smarujemy przecierem pomidorowym.
Na czterech kółkach rozprowadzamy farsz szpinakowy, na którym układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Jajka na twardo i mozzarellę kroimy w plasterki i również układamy na szpinaku. Całość posypujemy startym żółtym serem i delikatnie przykrywamy każdą pizzę drugim krążkiem ciasta. Nie zlepiamy boków, ale delikatnie odciskamy promienisty wzór tępą stroną noża, nadając kształt porcji.
Pizzerki układamy na blaszce i pieczemy około 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225st.C




6 komentarzy:

  1. Same pyszności u ciebie!!!! Takie dania uwielbiam! Musimy kiedyś zrobić razem pizzę! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj - to było wspaniałe doświadczenie:) Musimy koniecznie umówić się na takie gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy sposób na podanie pizzy inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :) Muszę wypróbować kiedyś taką duo pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis, szpinakowe nadzienie genialne :)

    OdpowiedzUsuń