środa, 3 lipca 2013

PTYŚ INACZEJ czyli SŁODKIE SADZONE JAJKA





Chcecie zaskoczyć gości czy też domowników? Nic prostszego. Z tymi ciastkami to nie może się nie udać. Delikatne ptysiowe ciasto, aksamitna śmietanka i słodycz brzoskwiń. Pomimo tego, że wyglądają na dość pracochłonne, wcale takie nie są. Zresztą nawet gdyby były to myślę, że efekt końcowy wynagrodzi wszystkie wysiłki włożone w ich przygotowanie. Z ciasta parzonego możecie przygotować również eklerki i groszek ptysiowy oraz karpatkę.

Ptysie z brzoskwiniami:

  • 150ml wody
  • 50g masła
  • 125g mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 laski wanilii
  • 150g śmietany kremówki
  • cukier puder do posypania
  • sól
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Masę przełożyć do miski. Dodać 1 jajko, wymieszać i odstawić na 5 min do ostygnięcia. Następnie, mieszając, dodawać kolejno pozostałe jajka. Ja użyłam miksera, żeby sobie ułatwić i przyspieszyć pracę.
Piekarnik nagrzać do temp.225st.C ( termoobieg 200st.C ).Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce wyłożyć kleksy ciasta, które lekko wygładzamy łyżką, którą maczamy w zimnej wodzie, dzięki czemu ciasto tak mocno się jej nie czepia. Do  naczynia żaroodpornego wlać wodę i wstawić na spód piekarnika. Blaszkę z ciastkami również wsunąć do piekarnika i piec 20-25min. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.



Brzoskwinie osączyć. Kremówkę ubić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć miąższ. Utrzeć z cukrem i połączyć z ubitą kremówką. 
Krem rozłożyć na ptysiach. Na wierzchu każdego ułożyć po 1 połówce brzoskwini. Posypać cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. Faktycznie brzoskwinie wyglądają, jak jajka. Ty to masz pomysły boskie. Można gości zaskoczyć takimi pysznościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne, bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie Ci to wyszło.faktycznie jak jajko :)

    OdpowiedzUsuń