niedziela, 25 sierpnia 2013

MIODOWY LUKIER I BABCINE RACUSZKI





Kupiłam wczoraj słoik miodu. Złotego, lejącego się i tak zachęcająco patrzącego na mnie, że natychmiast musiałam go spróbować. Za samym miodem nie przepadam, ale w połączeniu z wszelkiego rodzaju placuszkami to i owszem. Tak powstały spontanicznie przygotowane racuszki z miodowym lukrem i orzechową posypką.

RACUCHY:
6 porcji

  • 450g mąki pszennej
  • 30g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz mleka i wlać go do mąki. Przysypać warstwą mąki i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Jajka wbić do letniej wody, dodać sól, wlać do mąki z rozczynem, wymieszać. Ciasto wyrabiać tak długo, aż powstaną pęcherzyki powietrza i zacznie odstawać od miski. 
Pozostawić pod przykryciem około 30min do ponownego wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką maczaną każdorazowo w tłuszczu nabierać niewielkie ilości ciasta i formować placuszki.
Smażyć po 2min z każdej strony, na złoty kolor.
Wyjmować i układać na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.




LUKIER MIODOWY:

  • 3 łyżki miodu
  • 100g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
Miód i sok z cytryny wlać do rondelka, dodać cukier, powoli podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gdy syrop zgęstnieje, polać nim racuchy. Posypać orzechami.




5 komentarzy:

  1. często smażę podobne moim dzieciom i my również je bardzo lubimy:) a miód kocham!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe racuszki - doskonałe i na danie główne i na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, racuszki zawsze dobre :) A jeszcze z miodem to już w ogóle bez dwóch zmian! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten lukier miodowy do racuszków to genialny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wyglądają, a ja taaaaaka głodna wróciłam ze spacerku :)) Nie chcesz mi podesłać chociaż jednego?:)

    OdpowiedzUsuń